Tyska UD varnar för falska nyheter om Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Medierna försöker mörka att tyska utrikesdepartementet utfärdat en resevarning för Sverige, skriver det högerpopulistiska partiet AfD på Twitter.

Men uppgifterna förnekas av regeringen.

”Varning för fake news” skriver tyska UD på Facebook.

– Det är bra att de agerar när desinformation sprids, säger Patric Nilsson, kansliråd på svenska UD, i Aftonbladet Morgon.

Skärmdump från tyska utrikesdepartementets Facebooksida.
Skärmdump från tyska utrikesdepartementets Facebooksida.

Tysklands regering tvingas gå ut och dementera uppgifter om att de skulle ha skärpt sin resevarning för Sverige, skriver Deutsche Welle.

Det är det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland som via Twitter skrivit att resevarningen uppdaterats med ny information.

”Inte heller detta rapporterar vår kvalitetspress om”, skriver partiet och använder hashtaggen #lastnightinsweden, som syftar på USA:s president Donald Trumps nu berömda uttalande.

Men att det skulle vara farligt för tyskar att besöka Sverige är något som tyska UD dementerar.

”Varning för fake news”, skriver de på Facebook.

Precis som svenska UD avråder tyska utrikesdepartementet medborgare från att resa till vissa länder och områden i världen. På listan finns bland annat Somalia, Tchad och Libyen – men inte Sverige.

”Ledsen om det inte är lika intressant”

I mars 2016 sänkte Sverige den bedömda risken för terrorattentat, från fyra på en femgradig skala, till en trea. Det ska läsas som en ”förhöjd risk”, och är nivån som gällt sedan självmordsdådet på Drottninggatan i december 2010, så när som på ett par månader efter terrordåden i Paris i november 2015. Om det informerar Tysklands utrikesdepartement i texten om Sverige.

Slutligen skriver UD att den enda ändringen som gjorts om Sverige sedan Donald Trump svors in är att man förtydligat avsnittet om att dricka alkohol på offentliga platser.

”Det riktiga budskapet lyder: ’För ett år sedan informerade Utrikesdepartementet om att svenska regeringen sänkt terrorvarningen’. Ursäkta om det klingar mindre intressant”, skriver tyska UD på Facebook.

Uppskattas av svenska UD

Patric Nilsson, kansliråd på svenska Utrikesdepartementet, välkomnar det tyska initiativet.

– Man måste skilja på om ett land varnar för att resa till ett annat land, eller om man går ut med konkreta råd om vad som är bra att tänka på. Det har det tyska partiet helt missat, säger han i en intervju i Aftonbladet Morgon.

Nilsson fortsätter:

– Det är bra att de tyska myndigheterna agerar när desinformation sprids. Vi gjorde liknande saker efter att felaktiga uppgifter om Sverige spreds nyligen. Det handlar om att ge en nyanserad och korrekt bild.

Aftonbladet har varit i kontakt med pressavdelningen på tyska UD, som inte vill kommentera saken ytterligare.

Publicerad:

LÄS VIDARE