Trump har gett CIA tillåtelse att utföra drönarattacker

avStaffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Donald Trump har gett CIA tillåtelse att utföra drönarattacker, skriver Wall Street Journal.

Under Obamas sista år fick underrättelsetjänsten bara använda drönare för att lokalisera misstänkta terrorister.

CIA uppges redan ha använt sina nya befogenheter i en attack mot al-Qaidas näst högste ledare.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

CIA har även tidigare tillåtits attackera misstänkta terrorister med drönare. Det ändrades dock under Barack Obamas styre. För att främja insyn och ansvarsskyldighet bestämde han att CIA bara skulle få använda drönare för att lokalisera misstänkta terrorister – själva attackerna var det bara den amerikanska försvarsmakten som fick utföra.

Till skillnad från försvaret är den hemliga underrättelsetjänsten CIA inte tvungen att redovisa hur många misstänkta terrorister och civila som dödas i drönarattackerna.

Slog till mot bin-Ladins svärson

Donald Trump har länge aviserat att han vill göra mer för att besegra IS och andra terrorgrupper. Enligt källor till Wall Street Journal beslutade han tidigare i år att CIA återigen får tillåtelse att utföra drönarattacker.

CIA har redan använt sina nya befogenheter, skriver tidningen. I slutet av februari utfördes en drönarattack i norra Syrien mot al-Qaidas näst högste ledare Abu al-Khayr al-Masri, svärson till Usama bin-Ladin. Själva attacken har varit känd en tid, men enligt Wall Street Journal är det först nu det står klart att den utfördes av CIA. Tidningen skriver att USA fortfarande utvärderar resultatet av attacken.

Känns inte vid attack i Pakistan

Trumps nya beslut ska framför allt ge CIA bättre möjligheter att arbeta i Syrien, uppger Wall Street Journals försvarskällor. Men det betyder också att CIA i framtiden kommer att kunna utföra drönarattacker i länder som Jemen, Libyen och Somalia.

Tidigare i mars attackerades två män i en pakistansk by nära gränsen till Afghanistan av en drönare. USA:s försvarsdepartement känns inte vid operationen, vilket det i normala fall hade gjort om attacken utförts av det amerikanska försvaret, skriver Wall Street Journal.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM