Bekämpar smogen med miljöpoliser – letar utomhusgrillar

avLinnea Järkstig

Föroreningarna i Kinas huvudstad Peking blir allt värre.

Nu försöker landet med en ny åtgärd – miljöpoliser.

De ska nu leta efter bland annat dammiga vägar och utomhusgrillar.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK/TT

Polisen i kinesiska Peking satsar nu på en helt ny form av brottsbekämpning – miljöpoliser.

Miljöpolisernas uppdrag är att försöka minska farliga nivåer av den giftiga smogen som ständigt sveper in över staden. Detta enligt vad stadens borgmästare Cai Qi säger till nyhetsbyrån Xinhua.

– Utomhusgrillar, sopförbränning, förbränning av biomassa, damm från vägarna - dessa handlingar beror på slapp tillsyn och svag brottsbekämpning, säger Cai Qi.

Tvingas vara inomhus i dagar

Borgmästaren lovar också att minska kolförbrukningen med 30 procent i år, rapporterar BBC.

Det tjocka smogtäcket lamslår ofta flera städer i Kina då förskolor och grundskolor hålls stängda och befolkning uppmanas att hålla sig inomhus i dagar för att undvika andas in den giftiga luften.

20 gånger värre än rekommendationerna

Men för att verkligen gå till botten med problemet flaggar borgmästare Cai Qi även för att stadens enda koleldade kraftverk kommer att stängas efter vintern och att 300 000 gamla fordon kommer att fasas ut, att förorenande fabriker kommer att stängas och att omkring 2 000 ska byggas om för att möta de högre kraven.

Halterna av små luftburna partiklar skadliga för människor, kända som PM 2,5, uppmättes under nyårsafton till 500. Det är 20 gånger högre än Världshälsoorganisationens (WHO) tröskelvärde på 25, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Peking

Kina