Uppgifter: Trumps svärson med i FBI:s Rysslandsutredning

avEbba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. President Trumps rådgivare och svärson, Jared Kushner finns med i FBI-granskning i av Rysslandskopplingarna.

Det uppger flera tjänstemän för NBC News och Washington Post.

Kushner ska ha ”betydande uppgifter” som är relevanta för utredningen men misstänks i nuläget inte för något brott.

Jared Kushner, president Trumps svärson och en av hans ledande rådgivare, har hamnat under FBI:s radar i utredningen av Trumpadministrationens eventuella kopplingar till Ryssland under valet.

Det uppger amerikanska tjänstemän för NBC News och Washington Post.

Kushner uppges ha betydande uppgifter som är relevanta för FBI:s utredning, enligt tjänstemännen som dock poängterar att det inte betyder att Kushner är misstänkt för något brott eller att man planerar att vidta några rättsliga åtgärder gentemot honom.

Utredningen kommit närmre Trump

Det är dock inte känt vilken typ av uppgifter som Kushner ska ha tillgång till eller om han krävts på några dokument från de federala utredarna.

Dock flyttas FBI:s utredning nu allt närmre Vita husets dörr och in i familjekretsen, skriver NBC News.

Redan i förra veckan rapporterade Washington Post, utan att nämna något namn, att en högt uppsatt rådgivare i Vita huset, som även stod Trump nära var ”intressant” för utredningen – som nu tagits över av den särskilda åklagaren Robert Mueller och betraktas som en brottsutredning.

Blivit en brottsutredning

Enligt Washington Posts källor kommer utredningens intensitet även att accelerera under de kommande veckorna. Källorna betonade även att utredarna fortfarande är mycket intresserade av personer som tidigare haft inflytande i Trumpkampanjen och regeringen men som inte längre är en del av den, exempelvis den tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn och tidigare kampanjordförande Paul Manafort.

Även nuvarande administrativa tjänstemän som tidigare erkänt sig haft kontakter med ryska tjänstemän, däribland Jared Kushner, justitieminister Jeff Sessions och utrikesministern Rex Tillerson var också intressanta.

Dock ska Kushner tillhöra en helt annan kategori än exempelvis Manafort och Flynn som formellt anses vara undersökningsämnen i sig själva, och som även har utkrävts att lämna över relevanta dokument till senaten.

Träffat ryssar vid minst två tillfällen

Kushner ska ha träffat den ryska USA-ambassadören Sergey Kislyak minst en gång i december och även den ryska bankiren Sergey Gorkov, som står nära Putin och vars bank har varit föremål för amerikanska sanktioner.

– Mr Kushner har tidigare frivilligt erbjudit sig att dela med sig av vad han vet om dessa möten till kongressen och kommer göra det med detsamma om han kontaktas, säger Kushners advokat Jamie Gorelick till NBC News.

Kongressledamöter har sagt att de skulle vilja fråga ut Kushner om dessa mötet, och Kushner har då svarat att han frivilligt skulle närvara vid en utfrågning i senatens underrättelseutskott gällande Rysslands utredning.

ARTIKELN HANDLAR OM