Brutala sågningen mitt i comebacken

avAndreas Käck

Foto: AP
Bouchard sågar Sjarapova.

Maria Sjarapova, 30, är tillbaka som en vinnare efter dopningsavstängningen.

Hon möttes av varma applåder – och en stenhård sågning.

– Hon är en fuskare som aldrig borde få spela igen, säger kanadensiske stjärnan Eugenie Bouchard.

Den 7 mars 2016 briserade bomben.

Dåvarande världssjuan och tidigare världsettan Maria Sjarapova kallade till presskonferens och berättade att hon i januari månad åkt fast i ett dopningstest på grund av en medicin hon ätit i tio års tid, som innehåller det nyligen förbjudna ämnet meldonium.

– Jag visste inte att det blivit förbjudet. Jag tar fullt ansvar för det här. Det är min kropp och det är jag som ansvarar för vad jag stoppar i min kropp, sa en bedrövad Sjarapova på presskonferensen.

Hon stängdes av i två år men överklagade domen till idrottens skiljedomstol (Cas), som kortade hennes avstängning till 15 månader.

Vann i comebacken

Nu är hon tillbaka.

Strax före klockan 19.00 på onsdagskvällen klev Maria Sjarapova ut på grusbanan i Porsche-Arena i tyska Stuttgart för att spela sin första tävlingsmatch på 15 månader.

Då möttes hon av varma applåder från publiken i arenan och den bejublade comebacken slutade också i succé då hon, relativt enkelt, besegrade den 36-rankade italienskan Roberta Vinci med 2-0 i set (7-5, 6–3).

– Det kändes väldigt speciellt att kliva ut på banan igen. Jag har väntat på den här dagen väldigt länge. Jag var lite ringrostig i början, men jag har ju hållit på med tennis i hela mitt liv så det gick ganska snabbt att hitta rytmen igen. Jag har vuxit som person under den här frånvaron och är mer motiverad än någonsin, säger Sjarapova efter segern.

”Är en fuskare”

Men alla är inte lika positiva.

För samtidigt som Maria Sjarapova gjorde comeback på den stora scenen gick den kanadensiska stjärnan Eugenie Bouchard – tidigare rankad femma i världen – till stenhård attack.

– Jag tycker inte det här är rätt. Hon (Sjarapova) är en fuskare och en fuskare ska aldrig få spela igen, oavsett vilken sport det handlar om, sa 22-åriga Bouchard när hon intervjuades efter sin match en turnering i Istanbul.

Sjarapova fick ett wild card till WTA-turneringen i Stuttgart vilket har upprört flera spelare på touren.

Även Eugenie Bouchard.

– Jag tycker det är orättvist mot alla andra, som gör rätt för sig och som är ärliga. WTA sänder fel signaler till alla barn och ungdomar: ”Fuska på, vi välkomnar dig tillbaka med öppna armar”. Det är inte rätt. Hon (Sjarapova) är ingen person jag ser upp till längre. Det här (dopningsavstängningen) har förstört allting för mig, säger Bouchard.

ARTIKELN HANDLAR OM