Hotar att lämna F1: ”Det är helt galet”

avAnna Andersson

Publicerad:
Foto: Claude Paris / TT / NTB Scanpix

Red Bull kräver att F1 ­ändrar sina motorregler.

Annars lämnar teamet Formel 1.

– Fansen vill ha starka motorer med högt ljud, ­säger Red Bulls motorsportchef.

– De vill ha en förare som är hjälte, inte högpresterande ingenjörer.

Det österrikiska teamet dominerade F1 mellan 2010 och 2013, men sedan den nya motorregeln kom 2014 har man inte hängt med i utvecklingen och haft flera strider med motortillverkaren Renault. Nu har det österrikiska stallet fått nog, man vill förändra motorreglementet rejält från och med 2021.

–  Vi lämnar Formel 1 om man behåller de nuvarande reglerna, säger Red Bulls ­motorsportchef Helmut Marko till Motorsporttotal.

Han kräver motorer som inte kostar mer än 100 miljoner kronor om året och att ­utomstående tillverkare ­också får leverera till F1. Dessutom vill han att de ska låta betydligt mer.

– Innan vi ens diskuterar en övre budgetgräns måste vi ­lösa motorsituationen. Det är galet att ett team ska behöva betala runt 200 miljoner kronor om året. Bara en upp­datering av bensinen kostar kring 20 miljoner. I framtiden måste en oberoende tillverkare som Cosworth eller Illen kunna tjäna pengar på att bygga en motor som vi, Toro Rosso eller Sauber kan köpa.

Vill bryta

I dag tillverkar fabriksteamen Mercedes, Renault, Ferrari och Honda motorer till F1. Red Bull har försökt avsluta samarbetet med Renault, men inte hittat någon ersättare. Bland annat vägrade Mercedes att inleda ett samarbete eftersom man inte vill ha ännu en tuff konkurrent på banan. Enligt Marko slipper man det problemet om en oberoende tillverkare kommer in. Dessutom vill han att ljudet ska hitta tillbaka till F1 och att loppen ska avgöras på banan, inte i fabriken.

”Publiken förstår inte”

–  Dagens motorer är så otroligt komplicerade, det gör att förarna hamnar i bakgrunden och att publiken varken ser eller förstår vad som händer. Det handlar bara om ingenjörerna, man behöver åtta personer för att bara starta bilen och utan en viss information från depån är det nästan omöjligt att köra den, det har vi sett flera gånger de senaste åren. Publiken vill ha starka motorer med högt ljud. De vill ha en förare som är hjälte, inte högpresterande ingenjörer.

Och nu hotar Red Bull med att lämna F1.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Mercedes