Riksrättsrapport: Trump förverkligar mardröm

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Den demokratiske ledamoten David Cicilline håller upp ett exemplar av riksrättsrapporten från representanthusets justitieutskott samt ett exemplar av USA:s konstitution under ett sammanträde i förra veckan.

Justitieutskottet i USA:s representanthus har släppt sin fullständiga rapport om riksrättsåtalet mot president Donald Trump. Det 658 sidor långa dokumentet innehåller mer detaljerade förklaringar till de två åtalspunkter som det demokratdominerade utskottet lagt fram.

Den första går ut på att den republikanske presidenten missbrukat sin makt genom att via påtryckningar ha försökt få Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Trumps politiske rival Joe Biden och dennes son.

"President Trump har förverkligat grundlagsfädernas värsta mardröm. Han har missbrukat sin makt genom att uppmana och pressa ett sårbart land att påverka USA:s kommande presidentval genom att sabotera för en politisk motståndare och omfamna en konspirationsteori framlagd av vår fiende, Ryssland", skriver justitieutskottet i rapporten.

Enligt den andra åtalspunkten har Trump obstruerat kongressens utredning av händelsen.

"Andra presidenter har erkänt sin skyldighet att tillhandahålla information åt kongressen under sådana här omständigheter", heter det i rapporten, med tillägget att Trumps vägran att kommunicera "saknar motstycke i USA:s historia".

Representanthuset, där Demokraterna är i majoritet, väntas rösta ja till riksrättsåtalet på onsdag, varpå saken går vidare till senaten.

Där har dock Republikanerna, som betraktar processen som orättvis och politiserad, majoritet varför sannolikheten är mycket låg att Trump fälls.

PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM