Vattnet fortsätter att stiga i Arvika

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stora regnmängder har fått vattnet att stiga över kajkanten i stadsparken i Arvika. Bild från i förra veckan.
Foto: Bengt Andersson/TT
Stora regnmängder har fått vattnet att stiga över kajkanten i stadsparken i Arvika. Bild från i förra veckan.

NYHETER

Vattennivåerna i centrala Arvika fortsätter att stiga, utan större bättring i sikte. I veckan väntas dessutom ännu mer regn.

– Vi har en bra planering. Men det är klart att många fastighetsägare är oroliga, säger räddningschefen Mattias Larsson.

Det ihärdiga regnandet de senaste veckorna har ställt till det i centrala Arvika, där vattnet redan i förra veckan nådde upp över kajkanten i stadsparken.

Förhoppningen var att vattennivåerna skulle ha nått sin kulmen under helgen. I stället tyder prognosen nu på att vattnet kommer att fortsätta att stiga den närmaste tiden, bland annat på grund av stora mängder regn som väntas på onsdag.

– Stigningen går lite långsammare, men vi ser ingen kulmen än. Det stiger några centimeter per dygn och ser ut att fortsätta på det sättet under den kommande veckan i alla fall, säger räddningschefen Mattias Larsson.

Nya barriärer

Glafsfjordens vattennivå hade på måndagen nått 47,33 meter över havet enligt kommunens webbplats. Det är 33 centimeter högre än kajkanten i stadsparken och drygt 1,6 meter högre än medelnivån.

I förra veckan sattes de första skyddsbarriärerna upp och planering finns för ytterligare barriärer i takt med att vattnet fortsätter att stiga.

– Jag är inte orolig. Däremot är ju de fastighetsägare som ser vattnet stiga mot sina fastigheter inte lika lugna, säger Mattias Larsson.

– Det känns förstås oerhört frustrerande att inte kunna säga att vi ser någon ände på det här just nu. Så även om vi vet vad vi ska vidta för åtgärder så frestar det ju på i samhället.

Fortsätter mot Säffle

Utöver i Arvika har vattnet redan också orsakat bekymmer i Byälven, där vattnet från Glafsfjorden fortsätter söderut mot Säffle.

– Det är problematiskt med höga vattennivåer även där. Även i centralorten Säffle kommer vi vad det lider att få problem som behöver hanteras på samma sätt som i Arvika, säger Mattias Larsson.

– Det här kommer att hålla i sig över jul- och nyårshelgerna, så vi kommer att planera för en fortsatt bemannad organisation.

Publicerad:

LÄS VIDARE