Al-Hakim: ”Bedömningen blev rätt till slut”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Efter 1–1 mellan Häcken och Malmö FF hade tränarna Andreas Alm och Uwe Rösler starka synpunkter på domaren Mohammed Al-Hakim.

– Alla får titta på situationerna och bedöma själva. Jag tycker det blev rätt till slut, säger Al-Hakim.

Det var två missnöjda tränare som slog sig ned vid presskonferenspodiet på Bravida Arena efter 1–1 mellan Häcken och Malmö FF.

MFF-tränaren Uwe Rösler menade att ”antalet beslut som går emot oss i Stockholm och Göteborg är inte normalt” och att Erik Friberg gång efter gång sparkade ned Malmöstjärnan Anders Christiansen utan åtgärd.

Andreas Alm å sin sida var upprörd över situationen där Al-Hakim först dömde straff för Häcken, men sedan ändrade sig efter att ha diskuterat situationen med sin assisterande.

Rätt till slut?

– Jag pratade med domarna efter matchen. Vi tittade på bilderna och de medgav att det borde ha varit en straff för oss, sa Alm på presskonferensen efter matchen.

En timme efter slutsignalen kommer Mohammed Al-Hakim med kolleger ut från domarrummet.

– Jag har egentligen inte så mycket att säga om matchen i dag. Vi ska gå igenom den och analysera vad som gick rätt och fel, säger han till Sportbladet.

Alm säger på presskonferensen att du efter matchen medgav att det borde varit straff.

– Det är kontakt mellan Johan Dahlin (MFF:s målvakt) och Häckenspelaren. Alla får titta och bedöma själva om det är straff eller inte.

– Det stämmer att Alm visade bilderna för oss. Men jag tycker folk får skaffa sig en egen uppfattning – blev det rätt i slutändan eller inte? Det tycker jag är det viktigaste.

Och vad känner ni där?

– Jag kände att det blev rätt beslut i slutändan, att det redde ut sig, säger Al-Hakim.

Finns det ett problem nu när många förväntar sig ett facit, ett VAR som inte finns i allsvenskan?

– VAR kan rätta till uppenbara misstag, men här handlade det om bedömningar. Det var många konstiga, jobbiga och svåra situationer i matchen. VAR eller inte hade nog inte ändrat på det. Jag tror inte VAR hade ändrat mitt beslut kring straffen (att det inte var straff).

Möjligtvis lugnar det ner spelare och tränare efteråt?

– Kanske kan det lugna ner. Men vid många situationer hjälper inte VAR. Jag tror inte det varit någon hjälp i dag mellan Häcken och Malmö.

Tränarna ska ta ansvar

Al-Hakim, utsedd till årets domare 2015, har hamnat mycket i fokus under årets allsvenska efter svåra matcher och omdiskuterade beslut.

Har det varit en jobbig säsong för dig?

– Jag och vi domare försöker göra vårt jobb så får alla andra ta sitt ansvar också, säger han.

Hur menar du?

– Man kanske ska fokusera lite mer på fotbollen helt enkelt.

Publicerad:

LÄS VIDARE