Historiskt svagt facit i Champions League: ”Kanske inte ska vara där”

Piteå utslaget av Bröndby

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ©Anders Kjærbye / BILDBYRÅN

För första gången har svensk klubbfotboll inget lag i åttondelsfinalerna i Champions League.

Trendbrottet väcker känslor och frågor.

– Att inget lag är kvar i åttondel är en besvikelse. Och tecken på att man tappar, säger experten Hanna Marklund.

– Vi kanske inte ska vara däruppe heller..? säger Victoria Sandell Svensson.

I somras tog svenska landslaget brons i VM och när de stora klubbarna bygger sina damlag internationellt står svenska spelare högt i kurs.

Men sett till klubbfotbollen tappar svensk damfotboll mark.

Kopparbergs Göteborg vann visserligen mot Bayern München under onsdag kväll, men åkte ändå ut ur Champions League.

Under torsdag kväll tog sig Piteå, svenska mästarinnor förra hösten, an danska Bröndby. Piteå hade en 0–1 förlust i bagaget från första mötet och det danska laget höll kontroll på matchen från start.

Kvitterade via självmål

Det var i och för sig Piteå och Madelen Janogy som skapade den bästa chansen i första halvlek med ett vasst skott, men det var Nicoline Sörensen som kunde avgöra för Bröndby. Detta efter att ha kommit fri när Piteås backlinje försökte ställa offside.

Piteå kvitterade visserligen till 1–1 via självmål i slutminuterna vilket skapade dramatik. Ett mål till hade räckt, men Piteå lyckades inte mot ett danskt lag som har enorm rutin från Europacupspel.

Resultaten för Kopparbergs Göteborg och Piteå innebär att Sverige inte har ett lag i damernas Champions League. Och det är historiskt svagt.

Enligt Svenska fotbollförbundets hemsida har Sverige aldrig varit utan lag i åttondelsfinal i den prestigefulla turneringen, oavsett format.

Utvecklingen får två av Sveriges främsta profiler inom damfotbollen att reagera.

– Det är ett litet tapp för man säga. Vi ska ha svenska lag som går vidare till åttondel. Jag trodde att Piteå skulle ha chansen att gå vidare, men samtidigt är det svårt med fördröjningen. Det är ett år sedan Piteå vann allsvenskan. Om Rosengård spelat nu hade säkert gått vidare. Man vet inte hur man ska mäta och värdera resultaten, säger tv-experten och före detta landslagsspelaren Hanna Marklund.

Victoria Sandell Svensson, en av Sveriges mest framgångsrika spelare med erfarenhet av uppdrag inom EFD och Svenska fotbollförbundet, är numera tränare i division I-laget Tyresö.

Hon är inte förvånad över trendbrottet.

– Det är kul för oss som följer damallsvenskan att det är jämnt och spännande, men det är många år sedan vi hade lag som avgjorde tidigt. När vi inte har det, innebär det att vi inte kan lyckas i CL heller, säger hon.

Både hon och Hanna Marklund påpekar att Sverige måste stärka satsningen på egna talanger och utbilda unga spelare när stora europeiska klubbar satsar stort.

– Vi kan inte mäta oss med klubbar Tyskland, Frankrike, England. Vi kommer inte kunna betala de lönerna, säger Victoria Sandell Svensson.

– Jämför man med vissa lag i Europa är det ekonomiska skillnader. Man vill inte att budget alltid ska spela in, men lagen som är vassast har stora starka trupper. Sverige har levt på att man fostrar bra spelare, men vi börjar vi tappa mer nu. Det gäller det att man ser över hur vi fostrar unga spelare och utbildar tränare, menar Marklund.

Är utvecklingen oroväckande?

– Nej, inte om vi satsar på rätt saker som att utbilda våra unga spelare. Då har svensk klubbfotboll en bra framtid. Och vi kanske inte ska vara däruppe...? menar Victoria Sandell Svensson.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM