Mångmiljonär – då ska han köpa en ny soffa

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:

OSTIA. Från snövit amatör till en av världens fem bäst betalda friidrottare.

Armand ”Mondo” Duplantis blev mångmiljonär så fort han lämnade universitetsstudierna i Louisiana.

Men den nya rikedomen har inte skapat något habegär eller längtan efter lyx.

– Nej, jag har knappt tänkt på det. Och det enda jag bestämt mig för att köpa är en ny soffa, säger 19-åringen.

Vi träffas i italienska Ostia där det svenska friidrottslandslaget laddar inför VM i Doha och för att vänja sig vid den kommande hettan.

Det är på en sliten idrottsplats, där Mondo bänkar sig i en lika sliten plaststol innan det är dags för ett av de sista träningspassen inför årets viktigaste tävling.

Han är en av de stora VM-favoriterna i herrarnas stavhopp efter uppvisningen i EM i Berlin förra sommaren, där han tog EM-guldet efter en final som redan gått till historien.

Han avgjorde med ett hopp på 6,05 efter att ha satt tre nya juniorvärldsrekord och lika många svenska seniorrekord. Allt på en enda magisk kväll.

Det gjorde honom samtidigt glödhet på sponsormarknaden.

– Ja, det var perfekt tajming för mig. Hade jag blivit professionell redan inför förra säsongen hade jag inte varit i närheten av det kontrakt jag fick nu. Nu blev jag tillgänglig samtidigt som Puma ville satsa på friidrotten igen. Och då fanns jag där, säger Mondo.

Tyska sportjätten Pumas senaste stora affischnamn hette Usain Bolt.

Ingen friidrottare kommer någonsin att komma i närheten av hans jättekontrakt, som gav honom som mest tio miljoner dollar om året.

1 av 4 | Foto: Mats Wennerholm

En av världens bäst betalda friidrottare

Men Mondo är den nya stjärnan och har enligt Sportbladets uppgifter en grundpremie på en miljon dollar per säsong – närmare tio miljoner svenska kronor.

Det gör honom till en av världens bäst betalda friidrottare idag.

Som den amerikan han är i grunden, så kunde man kanske förvänta sig lite storslagna planer som att köpa en superbil, av samma klass som i stort sett varenda NHL-svensk kör omkring i.

Men Mondo har inga drömmar om någon ny Porsche.

Han tänker behålla den gamla Toyota han ärvt av storebror Andreas.

– Ja, den duger bra åt mig. Jag är inte alls intresserad av bilar. Den är gammal och har gått 20 000 mil, men den gör sitt jobb. Och jag har inte ens tänkt på pengarna jag tjänar. Jag har tävlat hela sommaren och har inte ägnat någon tid åt vad som finns på bankontot, säger Mondo.

– Nej, det enda jag helt ärligt bestämt mig för att köpa är en ny soffa. Vi har en ny lägenhet i Baton Rouge och jag behöver en skön soffa, säger han.

Det räcker att leva sin dröm just nu. Och när sportjätten Puma bestömde sig var det naturligtvis ingen slump att valet föll på just honom.

”Mitt jobb är att hoppa...”

Prognosen pekar mot en lång och framgångsrik karriär och potentialen att bli världens största stavhoppare någonsin. Och precis som med Usain Bolt så har Puma tagit fram hans egna exklusiva skor inför VM, med namnet Mondo på sidan och hans eget monogram brevid den svenska flaggan på hälpartiet.

Och Mondos mål är att bli den största någonsin, trots föregångare som Sergej Bubka och Renaud Lavillenie.

– Ja, jag vill bli den störste stavhoppare som någonsin funnits. När du tänker på stavhopp ska du tänka Mondo. Det är dit jag vill. Men då gäller det att vinna de stora mästerskapen som VM och OS. Det är det alla kommer ihåg. Det är mitt stora mål.

Att det sedan genererar rekordinkomster är inget han han bryr sig om.

– Nej, jag har aldrig varit särskilt intresserad av affärssidan av idrottandet. Det tar mina managers hand om. Mitt jobb är att hoppa högt och underhålla publiken. Lyckats jag med det kommer resten med automatik.

Lika lite har det förvandlat honom till en diva. Han kånkar på sina egna stavar och här i Ostia visar Mondo att han kan underhålla även på träning. Det smågnabbas hela tiden med pappa och tränaren Greg, innan det är dags att göra träningshoppen.

Och Mondo snålar inte med höjderna. Han startar på 5,50 fortsätter på 5,70, glider över 5,80 innan han avslutar med två bra försök på 5,90.

Extrema höjder för att vara träning.

– Jag är nöjd. Tekniken sitter där och jag är i bra form. Sedan vill jag helst inte prata höjder på träning, säger han.

Men det märks att Mondo drar blickarna till sig mer än någon annan svensk på idrottsplatsen utanför Ostia.

Några italienska ungdomsgrupper tränar samtidigt och bryter ut i spontana applåder efter varje hopp Mondo gör.

Han är redan igenkänd av många, trots att han ännu inte fyllt 20.

Det är en del av hans storhet.

Drar in cirka tio miljoner per säsong

Hans svenska managers Daniel Wessfeldt och Stina Funke sköter den affärsmässiga delen och kan siffrorna kring Mondo.

Men det är inte som i NHL eller de andra amerikanska proffsligorna där alla de aktivas lönesummor är offentliga.

Mondos inkomster är fortfarande en gissningslek, även om ingen förnekar att det redan rör sig om tiotals miljoner per säsong.

Eller att han redan är Sveriges bäst betalde friidrottare genom tiderna.

– Ja, så mycket kan jag säga, säger Daniel Wessfeldt.

– Ingen har tjänat så mycket tidigare.

Det är inte bara kontraktet med Puma som genererar pengar. Galaarrangörerna betala 15 000 till 20 000 dollar per tävling bara för att ha Mondo på startlinjen.

Utöver de obligatoriska prispengarna.

Mycket beroende på att stavhoppet alltid tillhört de populäraste grenarna och samtidigt håller enorm hög klass för närvarande, med tre hoppare som klarat drömgränsen sex meter den här säsongen. Det har inte hänt sedan 2008.


Guide: Allt om friidrotts-VM i Doha 2019

Publicerad:

LÄS VIDARE