Stahres flygdrama: ”Började brinna i sätet framför mig”

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Mikael Stahre är högaktuell för en comeback som tränare till nästa säsong.

I Allsvenska podden berättar han om när sätet på ett flygplan började brinna.

– Det blev alltså jättepanik, säger Stahre.

I ett tidigare avsnitt av Allsvenska podden diskuterades en eventuell comeback i allsvenskan för Mikael Stahre. Samtidigt fick den förre guldtränaren kritik för hur han skötte uppbrottet från BK Häcken 2017.

Sportbladet ringde upp Stahre för att låta honom bemöta kritiken – vilket han gladeligen gjorde.

Samtidigt bjöd Stahre på en hittills okänd anekdot om dagen då han lämnade Hisingen för att flyga till USA och nya klubben San Jose Earthquakes.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

– När jag satt på planet till San Fransisco och reflekterade över livet i lugn och ro så började sätet framför mig brinna – det började brinna, säger Stahre.

Mikael Stahre hade mellanlandat i Frankfurt och anslutningsflyget befann sig uppe i luften. Först i efterhand förstod han att han varit med om en ”nära döden”-upplevelse.

”Ingen eldsvåda men…”

– Det var ju ingen eldsvåda, men det var rökutveckling och slog gnistor ur de här el-prylarna i sätet framför. Det blev alltså jättepanik.

Fy fan.

– Min äldsta son jobbar i besättning på flyg och han har berättat att det är inte jättebra om det börjar brinna på ett flygplan.

Det behöver man nog fan inte jobba på ett flygplan för att inse?

– (skratt) Nä precis, det kan ju bli övertänt hur snabbt som helst. Men det hade kunnat bli en jävla ceremoni bara timmarna efter jag avslutat i Häcken på ett jobbigt sätt. Det hade blivit något av ödets ironi.

Hur reagerade du?

– Jag ska inte säga att jag blev jätteskärrad, men pulsen gick upp några slag. Minerna och uttrycken hos besättningen, när de slänger sig över ett säte det slår gnistor om, är lite annorlunda än när man ber om en extra kopp kaffe, säger Mikael Stahre.

”Punktmarkerade sätet”

Resten av flygturen gick bättre och planet landade som det skulle i San Fransisco.

– Men de hade personal som satt och punktmarkerade sätet resten av flygningen. Det var lite rörigt, konstaterar Mikael Stahre.

Ett knappt år senare fick Stahre sparken från San Jose Earthquakes. Nu har han förkovrat sig i ett år men är sugen på att börja jobba igen.

– Min ambition är att vara igång senast 1 januari, sedan får vi se om det blir så, säger han.

Vi SMS:ade lite inför den här intervjun: ”Behöver knega” skrev du.

”Hoppas träna AIK igen”

– Nä, men jag har haft ett bra år år som ledig. Jag har skött om min familj och mig själv och fyllt på med kompetens. Men nu är det dags att sätta sig själv i ett sammanhang igen.

Tar du över Gnaget om de missar guld?

– Alltså, Rikard Norling gör ju ett fantastiskt bra jobb med AIK. AIK känns väldigt stabila som fotbollslag och förening. Mig veterligen har AIK ett avtal med Rikard Norling som gör ett bra jobb. De har nog ingen avsikt att byta tränare.

Kommer du träna AIK någon gång igen i framtiden?

– Jag hoppas ju det, absolut. Sedan är det inte bara jag som bestämmer, det är ju en av Skandinaviens största klubbar, säger Mikael Stahre.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.