Stefan Löfven om mötet med Putin

Statsministern: ”Vi kommer att fortsätta säga vad vi tycker”

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

S:T PETERSBURG. Stefan Löfven markerade mot Rysslands kränkningar av svenskt luftrum, mot annekteringen av Krim och kriget i Ukraina.

Mötet med Putin hölls i god ton – men med raka budskap, enligt statsministern:

– Vi diskuterade säkerheten i vårt närområde. De vet vad Sverige tycker i de här frågorna.

Stefan Löfven och Vladimir Putin har haft sitt första bilaterala möte. På en kort pressträff efteråt sa Löfven att han hållit sig till den så kallade ”tvåstegspolitiken”, som innebär att värna om samarbeten men att markera i frågor där Sverige har en annan uppfattning.

– Det var ett bra möte i bra ton, men det framfördes också raka budskap, säger Löfven.

Efter mötet träffades Putin och Löfven även på en middag tillsammans med regeringscheferna från Island, Finland och Norge.

Löfven motivering till att mötet ägde rum just nu är att Internationella arktiska forumet är ett bra tillfälle. Forumet handlar om klimatfrågor i den arktiska regionen, något som berördes både i det bilaterala samtalet och i ett panelsamtal som hölls tidigare under dagen.

1 av 4 | Foto: JERKER IVARSSON
Statsminister Stefan Löfven säger att mötet med Vladimir Putin hölls i bra ton, men att det också framfördes raka budskap.

– Vi diskuterade bland annat Parisavtalet. Ryssland arbetar nu för att ratificera Parisavtalet, det är en viktig signal, säger Löfven.

Putin sa tidigare under dagen att han ser mötena med de nordiska regeringscheferna som ett tecken på en upptining i den frostiga relationen mellan EU och Ryssland. Löfven säger att det är viktigt att Sverige och Ryssland har en relation.

– Men där vi har olika uppfattningar, där kommer vi att fortsätta framföra budskap om vad vi tycker. Till exempel om annekteringen av Krim och det som pågår i östra Ukraina.

Hur markerade du mot Rysslands kränkningar av svenskt luftrum?

– Vi diskuterade säkerheten i vårt närområde. De vet vad Sverige tycker i de här frågorna, säger Löfven.

Hur mottogs din kritik, till exempel om Ukraina?

– Den ryske presidenten har en annan uppfattning om upprinnelsen till allt detta. Där står vi med olika uppfattningar, men det är värdefullt att framföra det direkt mellan två länders ledare.

Blir det fler möten i framtiden?

– Det finns inga planerade, men jag hoppas att det någon gång blir det, ja. 

Under panelsamtalet fick Putin frågor om kränkningarna av utländskt luftrum, annekteringen av Krim och sanktionerna mot Ryssland. Presidenten dementerade att ryska flygplan tar sig in i andra länders luftrum och markerade kraftigt mot EU:s sanktioner. Enligt honom är de olagliga.

Publicerad:

LÄS VIDARE