Tusentals tågar mot coronarestriktioner

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En demonstrant har skrivit orden "hej då demokrati" på en mask föreställande den tyska förbundskanslern Angela Merkel.
Foto: Christoph Soeder/AP/TT
En demonstrant har skrivit orden "hej då demokrati" på en mask föreställande den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

I tyska huvudstaden Berlin tågar tusentals i protest mot coronarestriktioner. Polisen har svarat med att öppna en förundersökning – om brott mot coronarestriktionerna.

En protest mot coronarestriktioner har enligt polisens siffror samlat minst 17 000 personer i den tyska huvudstaden Berlin, långt färre än de 500 000 som arrangörerna påstått skulle delta.

Bland deltagarna finns allt från radikala vänsteraktivister och nationalister till vaccinationsmotståndare och konspirationsteoretiker.

– Vi är den andra vågen! ekade slagorden när folkmassan tågade mot Brandenburger Tor.

Via megafoner uppmanade polisen demonstranterna att hålla 1,5 meters avstånd till varandra, men få tycktes hörsamma instruktionerna.

– Vi kräver en återgång till demokrati. Maskerna som förslavar oss måste bort, säger en av deltagarna, som nekar att uppge sitt namn.

Demonstrationen har väckt skarpa fördömanden från såväl vanliga Berlinbor som folkvalda politiker. Den socialdemokratiska förbundsdagsledamoten Saskia Esken har stämplat deltagarna som "covid-ioter".

Polisen i Berlin har meddelat att arrangörerna bakom demonstrationen nu utreds – misstänkta för att ha brutit mot just de coronarestriktioner som de protesterar mot.

Tyskland hade på torsdagen rapporterat drygt 9 000 dödsfall i anslutning till pandemin.

Publicerad: