”Vardagen är tuff och själen har tagit stryk”

Peter Källberg om tiden efter cancerbehandlingen • Delägda hästen Brother Bill vann genrepet inför Derbykvalen

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TR BILD
Peter Källberg, 55.

Travprofilen och hästägaren Peter Källberg, 55, har gått en tuff kamp mot cancer.

En viktig del i den kampen har varit travhästen Brother Bill.

Under onsdagen vann Brother Bill sitt försök till Breeders’ Crown.

– Jag är fri från cancern vilket jag är väldigt tacksam över men det har varit en tuff tid, säger han.

Traventusiasten och hästägaren Peter Källberg, 55, har genomgått en tuff kamp mot cancern.

I november förra året var läget så pass allvarligt att han skrev ett testamente inför sin operation.

Trots risken och svårigheterna med ingreppet lyckades läkarna väl och Peter överlevde.

Samma vecka var han på benen och kunde se sin delägda Brother Bill vinna Breeders Crown och 1,6 miljoner kronor.

Några månader innan triumfen i Breeders fanns Peter även på plats på Solvalla för att bevittna Kriteriet.

Trots pågående cancerbehandling lyckades han se sin häst komma tvåa i storloppet – en andraplats som var värd två miljoner.

Jag bombade i mig extra morfin för att kunna stå på benen, sa han då.

Ett år senare mår Peter mycket bättre men berättar även om svårigheterna att få ihop vardagen, livet efter canceroperation och uppladdningen inför årets Derbykval med Brother Bill.

”Trodde inte jag skulle överleva”

– Det fungerar visserligen ganska bra med livet men själen har tagit mycket stryk av cancerbehandlingen. Jag träffade en präst och mina anhöriga trodde inte att jag skulle överleva. Det är jobbigt att tänka på det och det har påverkat själen, säger 55-åringen och berättar vidare om ett annat tungt besked:

– För en tid sedan fick jag reda på att en av de som var inne samtidigt som jag på sjukhuset nu har avlidit. Vi som var där inne blev som kompisar och har hörts en del sedan dess. Jag började storgrina och det kändes verkligen tungt.

Hur är statusen med dig i dag?

– Jag är fri från cancern vilket jag är väldigt tacksam över men det har varit en tuff tid. Det är inte så att bara för att jag blir frisk så blir livet perfekt. Min familj har lidit och oroat sig mycket. Det kommer att ta tid innan man blir lycklig.

– Jag har sett och hört människor dö, jag har själv trott att jag ska dö. Det har varit jobbigt att se min familj lida och det är mycket att bearbeta nu efteråt. Jag har en del besvär fortfarande med tarmarna och behöver gå på toaletten 20–25 gånger per dag. Tidigare ville jag klara allt själv men nu har jag tagit hjälp av samtalskontakt.

”Känns lite oroligt”

Brother Bills framgångar på travovalen har hjälpt Peter genom sin tuffa kamp mot cancern och under gårdagens V86-tävlingar från Mantorp var det dags igen för den fyraårige valacken att ge sig ut på tävlingsbanan.

Breeders' Crown och semifinalplatser låg i potten.

I den sjätte avdelningen (V86–6) var Källbergs stjärnhäst hårt betrodd och lyckades infria sitt favoritskap genom att vinna från ledningen.

Trots segern, och att man höll undan för Aetos Kronos, är Källberg en aning oroad inför det stora målet i år – Svenskt Travderby med dess kval som avgörs om några veckor.

– Jag trodde han skulle se bättre ut och vara lite vassare den här starten. Det är bara tre veckor kvar till kvalen och det känns lite oroligt. Han sprang 1.12,5 bakom Ecurie D. innan detta. Han fick bestämma lite i ledningen och jag trodde nog han skulle gå undan. Dessutom snubblade han över upploppet.

Under torsdagen kom dock lugnande besked från hästens tränare Timo Nurmos.

– Jag har varit i kontakt med Timo och han tycker hästen kändes fin men att han inte fick något fäste. Det var flera som galopperade i loppet och det ska ha varit därför han också blev rullig. Efteråt ska han kännas pigg och glad, och detta var lugnande besked. Jag litar fullt ut på Timo.

Det stora målet är som för flera andra fyraåringar Svenskt Travderby och Peter beskriver betydelsen av att ha en häst med i de stora sammanhangen.

– Jag har hållit på med det här så länge och att nu äntligen ha fått en sån här häst som kan duga i de allra största loppen är fantastiskt. Derbyt är i stort sett det enda jag tänker på just nu och att ha en tränare som Timo Nurmos känns skönt. Han är långsiktig och vet vad han håller på med.

Ska se Derbyt från en skylift

Ingen publik släpps för närvarande in på de svenska travbanorna.

Men om Brother Bill kvalificerar sig för storloppet så kommer Peter att finnas på plats ändå.

– Jag tycker det är synd att inte vardagstravet är öppet för publik. Det borde gå att anpassa för publik och det är många som saknar att få gå på trav. Det gnager i mig att inte kunna få sitta i en slänt och titta på travsporten. Risken efter detta är att det blir ett renodlat internetspel, säger 55-åringen och berättar vidare:

– Men om vi finns med på startlinjen i Derbyt så kommer jag och några vänner att se loppet från en skylift utanför banan i Malmö. Vi kommer inte att missa att se honom tävla i det loppet, det är helt säkert. Vi har redan börjat planera för detta, avslutar Källberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE