Verbalt krig sedan Racing Point döms för fusk

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Rudy Carezzevoli / Getty Images Europe

Racing Point har fuskat och fått sin dom.

Men det räcker inte.

Fem team protesterar mot domen och ”copygate” har startat ett verbalt krig inom Formel 1.

Samtidigt som Nico Hülkenberg överraskade och körde in sin rosa Racing Point på startplats tre till F1:s 70-årsjubileum på Silverstone har kampen mellan teamen hårdnat utanför banan.

Anledningen är ”copygate”.

Racing Point har inför säsongen byggt en bil efter ett helt nytt koncept. Teamet hävdar att man har gjort det efter fotografier som tagits på fjolårets Mercedes, den bil som dominerade förra säsongen.

– Jag förstår inte varför inget annat team har gjort detta tidigare. För oss är det en naturlig väg att gå, sa teknikchef Andrew Green till Sportbladet inför säsongen.

– Detta är någonting som vi har velat göra under många år, men vi har aldrig haft den budget som krävs för att kunna göra det.

Fem team överklagar domen mot Racing Point

Konkurrenterna anser dock att det inte kan handla om att teamet enbart skapat en bil efter foton utan att de fått kopior av CAD-ritningar och andra specifika uppgifter av Mercedes, något som inte är tillåtet. Renault protesterade mot delar av Racing Points bromssystem och FIA (internationella bilsportförbundet) ansåg att Racing Point fuskat och straffade dem med 15 poängs avdrag i konstruktörsmästerskapet och 4 miljoner kronor i böter – för årets andra tävling i Österrike. För övriga tävlingar fick Racing Point en varning. Stallet får även fortsätta att använda sin bil.

– Äntligen har man rensat upp i sagan som har berättats för oss i månader. Sagan om att någon har haft en vision, köpt sig en kamera, fotograferat och därefter byggt en bil som kan slåss om pallplatser, säger McLarens teamchef Andreas Seidl enligt tyska Sky.

Men trots att domen är hälften av de tio teamen inte nöjda. Fem team överklagar den. Racing Point, som anser att de håller sig inom reglerna, men även Ferrari, McLaren, Renault och Williams som anser att domen är för mild.

– De hävdar att de har kopierat bilen efter foton, men när man läser FIA:s dokument är det rent skitsnack. Vi måste ifrågasätta hela bilen, säger McLarens VD Zak Brown enligt motorsporttotal.

– Det är ändå ingen som tror att man kan skapa en F1-bil efter foton, det är nu bevisat att det var ren lögn.

Team går mot Mercedes och Racing Point

Även Ferraris stallchef Mattia Binotto håller med:

– Det är svårt, nästintill omöjligt. Bromssystemet är bara toppen av ett isberg, säger han.

– Om något liknande aldrig har hänt under F1:s 70-åriga historia så beror det inte på att ingen har haft idén utan på att det är omöjligt att kopiera en bil och hela det koncept som den bygger på.

Racing Point och även Mercedes håller inte med utan teamcheferna Otmar Szafnauer och Toto Wolff vidhåller att ingen av dem har gjort något fel.

– De är bara sura för att de inte presterar lika bra som Racing Point, säger Wolff till Sky.

– Det finns inga regler eller tekniska riktlinjer som säger att det är är förbjudet att i år att sätta in delar som var tillåtna 2019 och som man själv har designat. Det är just det som Racing Point har gjort.

I kvalet till F1:s jubileumslopp på Silverstone tog Mercedes Valtteri Bottas pole position, före kollegan Lewis Hamilton. Racing Points Nico Hülkenberg överraskade med att köra in på plats tre – något som knappast får det verbala kriget att avta.

– Nu måste FIA bestämma sig för vad de vill ha. Annars kommer vi att ha väldigt många racerbilar som liknar det team som leder VM och jag tror inte att det är någonting som någon önskar sig, säger McLarens teknikchef James Key till motorsporttotal.

– Man måste egentligen bara se en bild på de två bilarna intill varandra. Det säger allt.

Hulken om sin sensation - F1-bloggen

Publicerad:

LÄS VIDARE