Trump vänder om federala styrkor

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

De federala styrkor som satts in mot antirasismprotesterna i Portland ser ut att bli kvar trots överenskommelsen i veckan om att de skulle dras tillbaka.

Sent på fredagskvällen signalerade Donald Trump en helomvändning. Presidenten twittrade att de federala styrkorna inte kommer att lämna Portland förrän polis i staden "har fått bort anarkister och uppviglare".

Helomvändningen kom trots att de federala styrkorna hade börjat förbereda ett tillbakadragande och att den lokala polisen på fredagen hade rensat parker och centrala Portland från demonstranter. Stadens borgmästare Ted Wheeler sade att det var en del av överenskommelsen för att de federala styrkorna skulle dras tillbaka.

Men tajmningen för tillbakadragandet har ifrågasatts av Chad Wolf, minister för inrikes säkerhet. Han har sagt att ett fullständigt tillbakadragande är beroende av en betydande förbättring av säkerhetsläget.

De federala styrkorna har kritiserats för att ha betett sig som en ockupationsstyrka och inneburit att våldet snarare eskalerat. Styrkorna har mött hårt motstånd, bland annat har en federal domstolsbyggnad utsatts för klotter och krossade fönster.

Polis pepparsprejar en demonstrant under antirasismprotesterna i Portland i veckan.
Foto: Marcio Jose Sanchez
Polis pepparsprejar en demonstrant under antirasismprotesterna i Portland i veckan.
Publicerad: