”Jag har varit ganska överlägsen där”

Intervju: Sandra Näslund inför världscupen i Idre

Publicerad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Hon leder världscupen och är i toppform inför helgens tävlingar på hemmaplan i Idre. 

Sandra Näslunds startsnabbhet är nyckeln till allt.

– Det blir en annan typ av åkning när jag ligger först, säger skicrosstjärnan. 

Mycket har hänt med Sandra Näslunds åkning sedan världscupdebuten som 15-åring i Branäs. Åtta år med mängder av framgångar, mycket tack vare de senaste årens enorma utveckling av hennes starter. 

– Jag har varit väldigt snabb i starten de senaste två, tre åren, jag har varit ganska överlägsen där. Kanske inte lika mycket i fjol som året innan, men även i år har jag varit ganska snabb, säger hon.

Det är ett underdrift som heter duga.

”Bra känsla”

Snarare är Näslund snabbare iväg från startgrinden är någonsin i år. Senast 
bevisat i världscuptävlingen i Nakiska, Kanada, i lördags, då hon var överlägsen från start till mål i såväl kvart-, semi- och final.

Det känns som att du har tagit ytterligare ett steg i starten den här säsongen?

– Så kan det säkert vara. Alla blir bättre åkmässigt, så det kan vara att jag blivit ännu lite bättre i starten nu. 

Specialträning som ligger bakom?

– Alltså, jag vet inte egentligen? Jag tror bara att våra tränare har varit väldigt
duktiga på att bygga upp starter när vi varit på läger. Och olika typer av starter då. Vi har haft samma i max två, tre dagar, sen har de byggt om till något annat. De har varit väldigt engagerade och gett oss förutsättningarna att träna på det. Sen har jag en ganska bra känsla på skidorna också, en bra tajmning just när det blir lite mer tekniskt.

Du tränar på många olika sorters starter, det gör dig tryggare oavsett hur starten ser ut gissar jag?

– Precis. Just att jag får träna på olika typer gör att jag utvecklas och förstår mer vad jag ska göra i starten. Jag förstår vilka olika rörelsemönster jag ska använda på olika starter.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hur påverkar det din körning att du oftast tar ledningen från start?

– Jag skulle säga att det har förändrat min åkning, just att jag blivit så snabb i starten. Det blir en annan typ av åkning när jag ligger först, jämfört om jag ligger bakom och jagar. Jag kan fokusera mer på min åkning och mer på att stänga. När jag var yngre var jag väldigt duktig på att köra om. Då var jag inte lika snabb i starten, utan var tvungen att hitta luckor för att ta mig fram. 

Finns det någon fördel att ligga bakom och jaga? Det kanske är lätt att bli defensiv i åkningen om du ligger först?

– Eh… ja. Många banor har blivit lättare nu, och då är det klart att det kan vara en liten fördel på vissa ställen att ligga bakom och få fördel av suget. Speciellt när det är öppnare banor, men jag siktar alltid på att vara först i starten. Det är alltid ett bättre utgångsläge att ligga etta än att ligga fyra, haha. 

Sju lopp – sju finalplatser

Näslund leder världscupen efter sju lopp. Ett hopp upp från fjolårets andraplats där hon var rejält missnöjd.

– Resultatmässigt var jag väldigt nöjd, att jag ändå var med där uppe. Men jag var missnöjd med min åkning, jag tyckte inte att jag presterade som jag kunde. Men nu är den mycket bättre. Det har varit lite många individuella misstag som kanske har kostat lite, men jag är väldigt nöjd. Jag leder ju världscupen, så det måste jag vara.

Resultatraden 1-2-2-3-2-4-1 talar sitt tydliga språk. Sju lopp, sju finalplatser. Och fjärdeplatsen ser hon som en plump i protokollet.

Chansen att finalraden utökas ytterligare i helgen när världscupen kommer till Idre är stor. Att köra på hemmaplan, som det verkligen är för Näslund, är stort.

– Väldigt speciellt. Det är alltid mycket släkt och vänner på plats och hejar. Och det är vår hemmaanläggning numera, vi tränar väldigt mycket där och får väldigt bra förutsättningar att träna både skicross och storslalom. Och jag gillar banan.

Passerade Anna Holmlund

Idrebanan är kanske världscupens mest innehållsrika bana, där målrakan är välkänd.

– För två år sedan åkte jag ifrån alla i starten och kunde sen hålla ledningen in i mål. Men det är en bana där det kan hända mycket på sista rakan. Speciellt på herrsidan har jag sett åkare ligga 20 meter bakom, men så kommer de in 
i suget och tjänar jättemycket på det. Det är spännande för både oss åkare och för publiken.

Hinner du känna av publikstödet något när du åker?

– Det är mest när jag kommer ner i mål, men det är klart att jag känner stödet här på hemmaplan. Även om jag kanske inte hör publiken när jag åker, då är jag så fokuserad på det jag gör.

Du gick om Anna Holmlund i antal pallplatser tidigare i vinter, 35 stycken numer. Är sånt viktigt för dig?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag försöker vara här och nu och fokusera på varje race för sig. Hade Anna fortfarande kunnat åka så hade det sett annorlunda ut också förstås. Men det är klart att det är häftigt att jag lyckats ta så många pall-platser, det är något jag är stolt över.

Saknas: en medalj i OS

Ett race i taget säger du? Och här tänkte vi fråga dig om OS som ligger två år bort i tiden…?

– Haha, jo. Men det är klart att det finns där i bakhuvudet hela tiden. Det gör det ju. Det är en stor tävling och ett stort mål självklart. Det är VM nästa år, det är nästa stora mål. Men sen är det ju liksom…det är en OS-medalj jag saknar. 

Vad måste du förbättra för att kunna stå överst på OS-pallen i Peking?

– Jag behöver bli lite bättre på lättare banor. Jag har blivit mer taktisk, men det finns vissa situationer där jag behöver vara lite kyligare, lite coolare. Jag är ganska allround, men just när det blir lättare partier, där det är mer glida och så, där har jag kanske lite att jobba på.

Publicerad: