Förbundet vill betala över 2 miljarder kronor till offren

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

2,07 miljarder kronor.

Så mycket planerar det amerikanska gymnastikförbundet att betala ut till den grupp av gymnaster som sexuellt utnyttjats av den fängelsedömde landslagsläkaren Larry Nassar enligt BBC.

Larry Nassar dömdes till upp till 300 år i fängelse 2018 för att ha sexuellt utnyttjat 265 kvinnor under sin tid som läkare för det amerikanska gymnastiklandslaget samt på Michigan State University och för barnpornografibrott.

Skandalen skakade om den amerikanska gymnastikrörelsen, och fick bland annat som följd att hela styrelsen för gymnastikförbundet avgick och att förbundet ansökte om konkurs.

Konkursansökningen låg till grund för att betala ut förlikningspengar till de idrottare som drabbades av Nassar.

”Hoppas nå överenskommelse”

Enligt BBC ska nu förbundet ha presenterat en betalningsplan, där 215 miljoner dollar, motsvarande 2,07 miljarder svenska kronor, ska betalas ut till offren.

”Även om vi ännu inte har en överenskommelse med kommittén som representerar offren så hoppas vi nå en överenskommelse”, säger Li Li Leung, ordförande i det amerikanske gymnastikförbundet, enligt BBC.

Om förlikningen accepteras kommer det få som följd att det amerikanska gymnastikförbundet kan komma ur sin konkurs.

Sedan tidigare har Michigan State University gått med på att betala 4,4 miljarder i skadestånd till offren för Larry Nassar.

Publicerad:

LÄS VIDARE