Här är påskens farligaste trafikfällor

Av: TT

Publicerad:

Påsken står för dörren och högtidshelgen är en av årets mest intensiva i trafiken – och en av de mest olycksdrabbade.

– Hälften av trafikanterna kör fortare än tillåtet, säger Joanna Ljunggren på Trafikverket.

Nedan listats de mest farliga vägarna runtom i landet.

Många är vi som reser kors och tvärs över Sverige för att fira påsk med nära och kära, med trängsel i trafiken som följd. Framförallt under skärtorsdagen och annandag påsk.
Högtidshelgen är också en av de mest olycksdrabbade under året.

– Vi kan tyvärr tydligt se att påsken är en väldigt olycksdrabbad helg i trafiken. Förra året omkom åtta personer och över 200 personer skadades, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

1 av 2 | Foto: Jonas Ekströmer/TT
Påsktrafiken är som mest intensiv på skärtorsdagen och annandag påsk. Arkivbild.

Hälften kör för fort

Folk som kör fortare än vad som är tillåtet och farliga omkörningar är två starkt bidragande orsaker till olyckorna på vägarna.

– Hälften av trafikanterna kör fortare än tillåten hastighet, trots att man inte vinner så mycket tid på det. Kör man 80 kilometer i timmen i stället för 90 så förlorar man max 50 sekunder per mil, säger Joanna Ljunggren.

Vid särkilt olycksdrabbade sträckor sätts åtgärder in. E4:an mellan Gävle och Tönnebro, som har hög belastning på grund av semesterfirare som ska till och från fjällen, får omkörningsförbud i norrgående riktning under skärtorsdagen. På annandag påsk får samma sträcka omkörningsförbud i södergående riktning.

I Jönköping pågår en populär motormässa, vilket påverkar trafiken i hela staden och för förbipasserande på E4:an.

– Där kommer vi i samarbete med polisen att sätta in åtgärder för att hålla nere hastigheten, säger Joanna Ljunggren.

Andra vägar där trafiken väntas bli intensiv är E20 mellan Stockholm och Göteborg, E4 mellan Stockholm och Sundsvall, E22 mellan Norrköping och Kalmar samt riksvägarna i fjälltrakterna.

Milt väder – kalla nätter

Samtidigt har soldyrkande påskfirare all anledning att glädjas inför helgen.

Redan under torsdagen kan östra Svealand och Götaland få 20 grader, enligt Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

– Överlag är det soligt och varmt väder. Över Norrland kommer molnområden att passera av och till, vilket ger lite mindre sol och lägre temperaturer, men också där blir det omkring 15 grader de dagar solen ligger på.

Det milda vädret behöver dock inte vara en garanti för ett bra vägunderlag, enligt SMHI.

– Vi dras fortfarande med nätter där temperaturen sjunker mycket. I delar av Norrland och de inre delarna av Götaland och Svealand kan det bli nollgradigt, i vissa fall minusgrader, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Ökad brandrisk

Den torra luften gör dock att risken för frost på vägbanorna inte är så stor.

– Man bör alltid vara försiktigt när temperaturen går mot nollgradigt, men risken för frost är inte jättestor i år, säger Marcus Sjöstedt.

Samtidigt finns ytterligare ett orosmoln på himlen – torkan.

Där snön försvunnit och det torra fjolårsgräset ligger kvar finns det risk för gräsbränder.

– Vi har ökad brandrisk i södra Sverige. Det är gräsbrandsrisk i delarna utan snö, och för västra Skåne har vi utfärdat en skogsbrandsvarning. Risken kommer att öka även på andra håll i Sverige på grund av det varma och torra vädret, säger Sandra Andersson.

Publicerad: