Trump till London – mitt i valspurten

avTT

Publicerad:
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Brexitmotståndare protesterar mot premiärminister Boris Johnson och president Donald Trump utanför parlamentet i London.

Den amerikanske presidenten reser till Storbritannien nästa vecka, bara dagar innan landet går till nyval.

Donald Trumps besök antas ge extra krydda åt valkampanjerna för premiärminister Boris Johnson och Labour-ledaren Jeremy Corbyn.

Trump har tidigare hyllat Johnson och hans arbete för att få igenom brexit – och han har kritiserat oppositionsledaren Jeremy Corbyn.

Presidenten är djupt impopulär i Storbritannien och vid hans tidigare besök har stora demonstrationer hållits mot honom. Frågan är vilken av kandidaterna som kan tjäna på hans besök den här gången.

Labourpartiet väntas försöka utnyttja Trumps visit för att upprepa påståendena om att Johnsons brexitavtal skulle möjliggöra att det statliga brittiska sjukvårdssystemet NHS säljs till amerikanska företag. Ett påstående som Johnson har dementerat.

Trump gästar London på tisdag och onsdag och skälet är att militäralliansen Nato fyller 70 år. I firandet ingår bland annat en mottagning hos drottning Elizabeth på Buckingham Palace.

Det finns i dagsläget inga planer på ett enskilt möte mellan Johnson och Trump och premiärministern har antytt att han inte vill låta sig störas i valkampanjen.

Publicerad: