Förvirring i grabbgäng – och en kyss

Regissören fångar känslor, men på gränsen till för beigt

Av: Emma Gray Munthe

Publicerad:

Matthias & Maxime

Regi Xavier Dolan, med Xavier Dolan, Gabriel D'Almeida Freitas, Anne Dorval, Pier-Luc Funk m fl


DRAMA. Ett killgäng runt 30, vänner sedan barnsben och nu ska de hänga en helg på landet. Gruppen är lika blandad som en hel high school-film – en kostymtyp, någon stoner etc – men de slänger runt bögskämt, internskämt och gemensamma popreferenser för att hamra hem att de hållit ihop i alla tider. (Man tror inte på dem.)

På plats finns också en lillasyster som ska göra en kortfilm, och lotten att kyssas framför kameran faller på motvilliga Matthias (Gabriel D'Almeida Freitas) och Maxime (regissören Xavier Dolan själv). Vi får inte se kyssen, men känner av den i resten av filmen.

Förvirring och längtan, vad var det som hände – och kommer det att ha retts ut innan Maxime åker till Melbourne för att jobba som bartender?

1 av 2 | Foto: TriArt
”Matthias & Maxime”.

Dolans filmer (bland andra "Jag dödade min mamma" och "Laurence anyways") har en tendens att spreta åt alla håll. För långa, melodrama och överspel – men summan är större än delarna och hans känsla för bilder och förmåga att fånga känslor, stämningar och elektrisk luft har oftast mer än vägt upp.

Här känns mycket igen, men sammantaget är han så nedtonad att "Matthias & Maxime" är på gränsen till beige. Ändå: han fuskar lite och avslutar med ett klassiskt grepp som är svårt att värja sig mot, och man är varm och mjuk när man går ut ur salongen.

”Matthias & Maxime” har biopremiär på fredag, den 29 november.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE