Publicerad:
Uppdaterad:

Knäckte Johaug efter genidraget

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Skiddraget gav succé.

Frida Karlsson åkte i kapp överlägsna Therese Johaug och spurtade sedan ner norskan och i Holmenkollen tog hon sin första världscupseger hittills.

– Vilken härlig seger, det här är så kul, säger Frida Karlsson till Sportbladet

18,6 kilometer in i tremilen i Holmenkollen – där det brukar vara runt 30 000 åskådare var det nu endast ett par tusen som trotsade förbudet och hade tagit sig ut i skogen – låg hela startfältet i en klunga 50 sekunder bakom Therese Johaug. Då tog finländskan Krista Pärmäkoski och den svenska trion Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Frida Karlsson beslutet att byta skidor – och det gav verkligen utdelning för svenskorna.

– Vi pratade under loppets gång och tog beslutet att byta skidor, få nya fräscha grejer. Kände att det var ett bra drag och att vi fick ett mentalt övertag mot de andra, säger Frida Karlsson till Sportbladet.

Förutom att de ryckte ifrån resten av startfältet så åt de i kapp Johaugs försprång mer och mer för varje kilometer, från en minut och sex sekunder sekunder vid skidbytet till tio sekunder med en och en halv kilometer kvar av tremilen. Andersson och Karlsson hade då åkt tillsammans bakom Johaug och Kalla befann sig mellan landsmaninnorna och åkarna bakom.

Bra samarbete

– Jag var väldigt pigg och hade mycket krafter sparade, jag låg och väntade på att någon skulle öka farten men ingen gjorde det så jag gjorde det själv i stället.

Vad betydde det att du och Ebba kunde åka tillsammans?

– Vi hade ett riktigt bra samarbete, vi växeldrog och fick ny energi när vi fick höra att vi tog in så mycket tid.

Karlsson skapade sig sedan en liten lucka ner till Andersson, och när det bara var en kilometer kvar var Karlsson endast fem sekunder efter Johaug – och efter sprintbacken var svenskan förbi.

”Känns verkligen kul”

De kom in tillsammans till upploppet, där stadions läktare var helt tomma, och där var Karlsson starkast och spurtade ifrån Johaug – och vann. Och Karlssons första pallplats i världscupen blev en seger i Holmenkollen före den norska dominanten.

– Jag kände mig så stark på slutet, och när jag väl var i kapp kände jag att jag hade övertaget med bättre grejer under fötterna. Det är ett bra koncept att byta skidor och ha nya, jag märkte det mot Therese. Vilken seger, det känns verkligen kul och väldigt bra, säger Frida Karlsson.

Ingen publik på upploppets läktare. Hur påverkade det?

– Jag hade inte hört publiken ändå, jag hade full fokus på mållinjen. Det är klart att det är tråkigt utan publik, men jag har aldrig åkt här tidigare så jag har inget att jämföra med. Det var åtminstone bra tryck ute i skogen.

Bakom striden om segern blev Ebba Andersson trea, och på fjärdeplats slutade Charlotte Kalla – hennes bästa placering för säsongen.

Foto: SVT
Laddar Live Upplevelse
Publicerad:
Publicerad: