Århus rustar för virtuell publik på läktarna

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

Århus GF blir första lag att spela inför publik.

Virtuell publik vill säga.

– Vi är stolta över att vara den första klubben i världen att göra det här, säger klubbens vd Jacob Nielsen i ett pressmeddelande.

Fotbollen i Europa börjar så smått se ljuset i den långa och mörka coronatunneln. Tyska Bundesliga har redan startat, och fler ligor är på gång.

En sak har de flesta gemensamt. De kommer att spela sina matcher utan publik. Istället för högljudda ramsor, viftande flaggor och färglada tifon får supportrarna använda sig av fantasin på ett annorlunda sätt.

Bland annat Borussia Mönchengladbach som kommer ha 13 000 pappfigurer ”påhejandes” i nästa hemmamatch.

Virtuella läktare i Danmark.
Foto: Århus GF
Virtuella läktare i Danmark.

En idé som tydligen nått danska Århus GF också. Även om de väljer att förlita sig mer på teknologin.

”Första klubben i världen”

Klubben kommer att använda sig av videotjänsten Zoom för att låta fansen följa lagens matcher på virtuella läktare. Storbildsskärmar kommer placeras ut runtom hemmaarenan Idrottsparken, och genom sina webbkameror kommer supportrarna kunna synas i små fönster.

Precis som i vanliga matcher kommer läktarna (med storbildskärmarna) delas in i olika sektioner där fansen själva kan gå in och välja vilken sektion de vill ”sitta” i.

Det kommer finnas en hemmasektion, en bortasektion och även sektioner för neutrala fans.

– Det blir den första tävlingsmatchen på väldigt länge. Det vill vi fira med ett historiskt initiativ, och vi är stolta över att vara den första klubben i världen att göra det här. Eftersom det ser ut som att vi får spela utan publik ett tag kanske vi kan inspirera liknande initiativ hos andra klubbar hädanefter, säger Århus GF:s vd Jacob Nielsen i ett pressmeddelande.

Danska Superligan kommer att starta upp igen i slutet av maj, och tredjeplacerade Århus första möte inför den virtuella publiken sker passande nog mot lokalrivalen Randers FC.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN