Mejla

Robert Laul

Laul: Skulle du känna igen din egen handstil?

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Handen på hjärtat: känner du igen din egen handstil?

Frågan kom upp i Kindbergrättegången i dag.

Svaret imponerade väl inte helt.

Han är ingen fotbollsfantast.

Har inga personliga intressen i ÖFK.

Misstänks inte ha berikat sig själv på något sätt.

Står ändå åtalad för grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman för att ha attesterat osanna fakturor, enligt åklagarsidan.

Hur hamnade ”Peabmannen” i en misstänkt miljonsvindel kring Östersunds FK?

En före detta mellanchef på Peab, sympatisk och vältalig, hel och ren, propert klädd i en grå pullover över sina vita skjorta.

– Ingen kåkfarare direkt, som hans advokat uttryckte saken och det är bara att hålla med.

Grillades från nio till fyra

Från strax efter nio på morgonen till strax före fyra på eftermiddagen grillades ”Peabmannen” av Ekobrottsmyndighetens åklagare Peter Jonsson och Niklas Jeppsson som valde en intressant taktik: Jonsson frågade, Jeppsson stirrade.

Kanske finns det en logisk förklaring bakom tillvägagångssättet. I de hemliga telefonavlyssningar som spelades upp i rätten häromdagen uttryckte Daniel Kindberg en oro för att ”Peabmannen” inte skulle palla trycket i den pågående rättssaken. Att han inte är av rätta virket.

– Han behöver allt stöd på jordklotet nu, säger Kindberg i ett av de avlyssnade samtalen.

Men om det var därför åklagare Jeppsson spände ögonen i ”Peabmannen” varje gång åklagare Jonsson ställde en knivig fråga vet jag inte, de ger inga kommentarer avsedda för publicering utanför rättssalen.

Farhågorna överdrivna – till en början…

Till en början verkade Kindbergs farhågor överdrivna, ”Peabmannen” svarade elegant och utförligt på åklagare Jonssons frågor och åklagare Jeppssons stirrade förgäves.

Ja, ”Peabmannen” hade till och med sinnesnärvaron att sätta åklagaren på plats gällande en specifik arbetsyta inne på stadsdel norr i Östersund vilket fick Daniel Kindberg ett par stolar bort att spricka upp i processens hittills lyckligaste hånflin.

Så långt var rättegångsdag sex i Ångermanlands tingsrätt en bra dag för de åtalade. Kindbergs aprikosfärgade skjorta var lägligt vald.

– En av mina favoriter, sa han om skjortan i en paus.

Men matchbilden skulle svänga och till slut blev det nog en ganska jämn drabbning. Det började med att ”Peabmannen” erkände att hela affärsupplägget fallet kretsar kring – sidoentreprenad – är en ytterst ovanlig lösning som nämns i polisförhör först i maj 2018, men inte under de första förhören som hölls i april. Därmed en potentiell efterhandskonstruktion.

Kan vi då vara överens om att detta varit en udda lösning? frågade åklagare Jonsson efter en rad liknande frågor på samma tema.

”Bara sett fordonsrörelser”

– Det är ditt ordval, men det är inte vanligt, erkände "Peabmannen".

Därefter tvingades ”Peabmannen” medge att han inte vid något tillfälle under fyra års tid och tiotusentals påstådda och fakturerade arbetstimmar faktiskt hade sett en enda fysisk person från ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma som utfört ett enda arbete på det aktuella området.

”Åklagaren: Har du sett någon person på platsen?

Peabmannen: Nej, jag har bara sett fordonsrörelser.

Åklagaren: Hur kunde du konstatera att det rörde sig om (flyttfirman)?

Peabmannen: Vi hade inga arbeten igång på det området.

Åklagaren: Du såg lastbilar som lastade?

Peabmannen: Ja, eller som tippade.

Åklagaren: Du såg inte att det var (flyttfirman) egentligen?

Peabmannen: Nä, så kan det vara.”

Nästa gång ”Peabmannen” fick det lite svettigt var när åklagarsidan konstaterade att betalplanen mellan Peab och Östersundshem reviderades samtidigt som högen fakturor från ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma sköt i höjden. Åklagarsidan kopplar samman dessa höjningar, vilket ”Peabmannen” inte kände till något om sa han, men han medgav att betalplanen justeras upp när det behövs mer pengar.

Åklagarsidan har tidigare påstått att allt hänger ihop med när Östersunds FK varit i behov av intäkter, och detta skulle visa hela kedjan: samtidigt som flyttfirman fakturerade för fyra miljoner kronor justerades betalplanen upp med sju miljoner kronor.

”Kommer inte ihåg”

Mest bekymmer tycktes ”Peabmannen” få när han skulle svara på om det var hans handstil på en anteckning på en faktura.

I polisförhör har han medgett att han skrivit ”en del” av anteckningarna på fakturan, men inför rätten i går skruvade ”Peabmannen” betänkligt på sig.

Han kom inte ihåg om det är han som har gjort anteckningarna.

Han kunde inte svara på om det är hans handstil.

Efteråt frågade jag advokat Jan-Åke Nyström om saken.

– Han får frågor om vad som har gjorts för flera år sedan. Han hade svårt att precisera och komma ihåg så här långt efteråt, sa advokat Nyström.

Är det hans handstil?

– Det vet vi inte och det har tydligen inte ens undersökts utan man kommer med hypoteser och påståenden i vanlig ordning.

Känner man inte igen sin egen handsstil?

– Det vet jag inte. Det är inte säkert.

Skulle du göra det?

– Jag kan knappt läsa vad jag själv skriver, sa advokat Nyström.

”Instruktioner för fakturering”

Det intressanta är förstås vad anteckningarna handlar om. Och faktum är att hela ”Peabmannens” försvarsstrategi kan rämna om det är han som har skrivit anteckningarna. Det är nämligen instruktioner till ”Sollefteåföretagaren” hur fakturering ska ske. De handskrivna instruktionerna motsvarar dessutom riktiga fakturor, enligt åklagarsidan.

”Peabmannens” linje är att han i sin roll på Peab litat på beställaren av arbetena, det vill säga Daniel Kindberg. Sedan har ”Peabmannen” inte haft mer med det att göra. Om det är så, faller det brottsupplägg åklagarsidan försöker bevisa.

Men om det verkligen är ”Peabmannens” anteckningar, ja då visar det att han själv haft en högst aktiv roll, och då framstår plötsligt åklagarens bild om det misstänkta brottsupplägget där alla tre varit delaktiga som mycket mer trolig.

Det är så småningom upp till rätten att avgöra saken, de tre åtalade nekar till brott på samtliga åtalspunkter, men under tiden kan vi fundera på följande för skojs skull:

Skulle du känna igen din egen handstil? Skulle du komma ihåg om du skrivit en anteckning för fyra-fem år sedan om du fick se den?


Allt om Rättegången mot Kindberg här

Av: Robert Laul

Publicerad:

LÄS VIDARE