Hans vingård slukades av lågorna

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

David Bowley tvingades lämna sin vingård i den australiska delstaten South Australia när bränderna närmade sig. På tv-nyheterna samma kväll kunde han se hur hans livsverk, som hade byggts upp under tio års tid, stod i lågor.

– Mina drömmar har brunnit ner, säger han.

Foto: David Bowley/Handout/TT
David Bowley, ägare av vingården Vinteloper i South Australia.

Adelaide Hills i South Australia är normalt en prunkande grön oas så här års. Vingårdarna breder ut sig i den kuperade terrängen och delstatens största exportvara – vinet – säljs till stora delar av världen.

Men strax före jul förändrades allt då de rasande bränderna svepte in över kullarna och ett stort antal vingårdar gick förlorade.

David Bowley äger gården Vinteloper, på tolv hektar, som bland annat producerar viner av druvsorterna pinot noir och shiraz.

– Drömmen var att ta det som jag startade 2008 och bygga upp det till något mer än bara ett varumärke, säger han.

Brann ner i direktsändning

Foto: David Bowley/Handout/TT
Delar av Adelaide Hills i South Australia, som så här års brukar vara prunkande grönt, skiftar i brunsvart efter de katastrofala bränderna.

När faran blev för stor evakuerades han, arbetare och boende på gården. Han tvingades följa händelseutvecklingen på håll, via tv-sändningar. Tv-journalister hade trotsat hotet från bränderna och sände live.

– Under dagen hade jag fått obekräftade uppgifter om att vi hade fått skador på gården, men där var den: Min gård – mina vinrankor. Det var en rejäl chock, säger David Bowley som såg sin vingård brinna ner i tv.

Först efter en dag – full av ångest och ängslig väntan – fick han tillträde till sin mark. Och trots att han hade sett bilderna var det svårt att ta in det han möttes av.

– Jag kunde inte tro mina ögon. Det brann fortfarande i en träpåle när jag kom dit. Bara två dagar tidigare var allt vackert grönt – helt fantastiskt. Nu var allt brunt, svart och nedbrunnet. Och lukten var så skarp, säger han.

Foto: ABC/TT
Bränderna nådde Adelaide Hills i december.

Minst fem år

Bowley säger att han är förkrossad, att hans drömmar har brunnit ned. Han har svårt att ta in att allt han har kämpat för och byggt upp under tio års tid är borta.

– Att se träpålen brinna var ett uppvaknande. Det blev så verkligt och jag kände verkligen att det var så långt bortom min kontroll.

Enligt David Bowley kommer det att ta mellan fem och sju år innan verksamheten kan uppnå full produktion igen.

Foto: David Bowley/Handout/TT
Den syn David Bowley möttes av när han kom tillbaka till sin vingård efter att branden hade dragit förbi var svår att ta in, säger han. "Allt var brunt, svart och luktade skarpt."

En av tre gårdar

David Bowley är långt ifrån ensam om att ha förlorat sin gård den här dagen. Kerry Treuel, chef för Adelaide Hills vinregion, uppger för Sydney Morning Herald att en tredjedel av regionens vingårdar har förstörts och att ägarna tillsammans kan ha förlorat uppemot 100 miljoner dollar (652 miljoner kronor) i uteblivna intäkter.

Men precis som på många andra håll i Australien har viljan att hjälpa varit stor i South Australia. Nyheten om bränderna har fått många att stötta både David Bowley och anda vinproducenter. Han märker av ett större intresse för sitt vin – både lokalbor och folk från andra delar av landet har velat stödköpa vinflaskor, och varje beställning, stor som liten, har gett honom kraft att gå vidare, säger han.

Och trots den krasade drömmen och känslan av att än en gång stå vid bergets fot, så skiner ändå hoppet igenom.

– Jag har tagit mig upp förr. Men det här är en enorm utmaning, den största jag någonsin har ställts inför.

PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Foto: David Bowley/Handout/TT
Pålar vid vinrankorna som fortfarande glödde när David Bowley kom tillbaka till sin gård gjorde branden väldigt påtaglig.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Australien

Bränder

Sydney