Ministern: Festen är inställd

Av: Malin Wahlberg, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Studentfirandet är inställt.

Stora baler, fester och studentflak kommer inte att vara tillåtet.

– Det kommer inte att bli stora utspring till jublande folkhav, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Gymnasieskolorna i Sverige har varit stängda sedan den 17 mars. Under tisdagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström att mindre grupper av elever nu kan få genomföra vissa moment i skolan för att kunna få sina gymnasiebetyg i tid. 

Men något större studentfirande kommer det inte att bli. 

– Från både Uppsala och Lund är budskapet att festen är inställd och så måste vi alla tänka framöver, säger Ekström och fortsätter: 

– Studentfirandet kommer bli annorlunda än de brukar. Det kommer inte att bli stora utspring till jublande folkhav. Det kommer inte att vara stora baler, studentflak och stora fester. Jag vet att ni har sett fram emot den har stunden och studentfirandet i Sverige har en lång tradition, men i år kan studentavslutningen inte bli som den brukar vara.

Ingen fest på Valborg

Om det ändå dyker upp en massa festsugna människor i exempelvis Stadsparken i Lund på torsdag kommer det att bli ett polisärende, enligt utbildningsministern.

– Polisen i både Uppsala och Lund har uppgett att de kommer att ha bevakning, säger hon.

Anna Ekström tillägger att hon har en förståelse för att många kommer bli besvikna.

– Jag tycker jättesynd om ungdomarna. Men det hjälper inte. Den här situationen är så allvarlig att vi måste ta ansvar.

Arkivbild. Studentfirande i Jönköping.
Foto: KAI REHN
Arkivbild. Studentfirande i Jönköping.
Foto: Magnus Sandberg
Utbildningsminister Anna Ekström

”Inte lämpligt”

Att åka studentflak kommer inte att vara tillåtet över huvud taget, men mindre utspring kan anordnas enligt Folkhälsomyndigheten. Förutsättningen är dock att man springer ut i mindre grupper och att det inte blir några stora folksamlingar utanför.

– Anhöriga kan tillåtas att mötas upp utanför om man kan hålla avstånd. Men de anhöriga som kan komma till ceremoni måste också begränsat, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

– Hela regelverket är tänkt att man ska bara komma ut, man ska gå till sina anhöriga och sedan gå hem. Börjar man med studentflak börjar man med stora grupper som tittar på. Vi har tyckt att det är olämplig i det här läget.

Foto: Magnus Sandberg
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: