Columbus nollade Toronto

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Columbus Blue Jackets stod för fjolårets stora slutspelsskräll när de slog ut överlägsna tabellettan Tampa – och verkar sugna på repris i år.

De såg i alla fall till att nolla stjärnspäckade Maple Leafs i öppningsmötet i Toronto i natt.

– Vi har ett jävla go i det här laget, säger Gustav Nyquist till Sportbladet efter 2–0-segern.

Inte för att Toronto Maple Leafs var tillnärmelsevis lika bra i årets grundserie som Tampa i fjolårets, men den blåvita laguppställningen kryllar av stjärnor och talanger och meningen är att de ska slå det mer anonyma kollektivet från Ohio i den inledande playin-serien i Scotiabank Arena.

Det ser dock ut att bli en hårig utmaning. William Nylander & co hade extremt svårt att ens skapa några chanser mot sina samspelta, dedicerade, stenhårt jobbande motståndare och fick alltså stryk med 2–0 i första mötet i natt.

– Det var en riktig lagseger, säger skånske Jackets-forwarden Gustav Nyquist när vi talar med honom strax efter slutsignalen.

– Men det är så vi spelar. Alltid. Vi jobbar stenhårt för varandra och ser till att motståndarna inte får skapa så mycket. Ja, vi har helt enkelt ett jävla go i det här laget.

Cam Atkinson och Alexander Wennberg fick jubla.
Foto: Nathan Denette / TT NYHETSBYRÅN
Cam Atkinson och Alexander Wennberg fick jubla.
Foto: Nathan Denette / TT NYHETSBYRÅN
...men på Toronto-bänken var det desto dystrare.

”Var grym”

Att motståndarna, i det här fallet Leafs, får slita ont om de alls vill låna pucken framgick tydligt i natt. Trots all offensiv eldkraft var de avancerade hemmachanserna påfallande få. Och när de väl fick iväg kvalitativa skott blev de rånade av finländske Joonas Korpisalo – helt felfri i sin första playoff-match i NHL.

– Ja, ”Korpi” var grym och gjorde några riktigt fina räddningar. Plocken på Auston Matthews direktskott i tredje perioden kommer man inte glömma, säger Nyquist.

Nej, där stod han för hela slutspelets vassaste räddning.

Nyquist själv producerade inga poäng, men det var landsmannen Alex Wennberg som satte 2–0-pucken i tom kasse i slutminuten.

Grundseriesegrarna Boston Bruins har svårt att nå upp i normal standard. De förlorade förra veckans träningsmatch mot just Columbus med 4–1 – och samma förlustsiffror blinkade mot när de i natt lämnade isen efter att ha tampats mot Philadelphia i en av de så kallade ”roundrobin”-matcher som de redan klara lagen utkämpar för att avgöra seedningen i nästa veckas åttondelsfinaler.

– Vi har en del att korrigera, säger coachen Bruce Cassidy.

Finländske målvaktsstjärnan Tuukka Rask missade matchen på grund av sjukdom, men det verkar dessbättre inte handla om covid-19 för Cassidy räknar med att han snart är på isen igen.

Joakim Nordström assisterade till Chris Wagners tröstmål.

Colorado vann en likadan ”roundrobin”-match mot regerande mästarna St. Louis.

Men det var i sanning på håret.

0,1 sekunder (!) återstod när Nazim Kadri slog in 2–1 på retur efter ett Gabriel Landeskog-skott.

– Vi slet obevekligt och jag borde ha gjort ett mål redan lite tidigare, så det var skönt att se pucken gå in, säger hjälten.

Publicerad:

LÄS VIDARE