Mejla

Michael Carlsson

Har varit storslam – nu spöar hon grabbarna

Michael Carlsson synar V75 – lopp för lopp • Tisdagen den 28 juli

Publicerad:
Uppdaterad:
Örjan Kihlström och Double Exposure är tipsetta i Hugo Åbergs, V75–6.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Örjan Kihlström och Double Exposure är tipsetta i Hugo Åbergs, V75–6.

Det har varit storslam i miljonloppen i år för Daniel Redén och Örjan Kihlström.

I kväll tror jag att det fortsätter i Hugo Åbergs Memorial.

Enda tjejen i loppet – Double Exposure – spöar grabbarna och ser därmed till att Ecurie D. åker på sin första förlust.


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem på V75. [Extern länk]


Vi är framme vid en av mina absoluta favoriter under travåret. Den magiska Åbergs-kvällen på Jägersro som förstås inte blir densamma utan publik i år. ”Sommarens Elitlopp” är i alla fall ett ruggigt häftigt race med idel kanonhästar. Här har Jägersro fått ihop ett av de bästa Åbergs-loppen genom tiderna. Räkna med en våldsam fartfest över den engelska milen i jakten på förstaprisets 1 609 000 kronor.

Givetvis är obesegrade Ecurie D. grädden på moset och det är alltid kittlande att se hästar som inte vet hur det känns att förlora. Speciellt om man har elva raka och kuskar som Erik Adielsson och Björn Goop hävdar att det är är ”bland det värsta de har kört”. Kul att Ecurie D. göra lite av ”en Legolas från VM-loppet från Roosevelt Raceway i USA”. Där han som en silverdivionshäst mötte världseliten och blev tvåa efter en superinsats bakom omöjlige Ideal du Gazeau.

”Att en fyraåring ska komma hit och vinna Åbergs från bakspår – glöm det”, uttalade sig Lutfi Kolgjini för Kanal 75.

Gav ett strålande intryck

Och det finns nog ingen som begär att den fantastiska hästen ska sopa till eliten direkt – från bakspår över sprinterdistans. Men det ska bli väldigt kul att se Ecurie D. igen och även om han BORDE få svårt att vinna nu med tanke på läget så är han ett givet streck på mitt system.

Det blir dock inte lätt att besegra två glödheta segerkandidater i det främre ledet. Jag tänker främst på hemmahoppet Tae Kwon Deo – som gav ett strålande intryck vid segern i Gulddivisionen senast – samt Double Exposure. Jag är inne på att det stjärnspäckade fältets enda sto kan besegra hingstarna och det från ledningen. Den här flygmaskinen är blixtrande snabb ut efter bilen och nu pratar Daniel Redén om att byta ut det öppna huvudlaget som hästen alltid går med – mot ett Can’t See Back-huvudlag. Hur snabb ska inte Double Exposure bli då och nu sparas det inte på någonting i jakten på en ny storloppstitel.

Det är som bekant herrar Daniel Redén och Örjan Kihlström som har sopat rent i det stora loppen i år. Elitloppet med Propulsion, Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet med Diana Zet och Sprintermästaren med Don Fanucci Zet. Ett oerhört imponerande facit och nu är jag inne på att det blir en ny storloppstriumf. 

Jag har feeling att Double Exposure susar till spets och dirigerar loppet runt om på Jägersros ”självspringande bana”. Det vore hur spännande som helst om de stenhårda spurtarna Tae Kwon Deo och Ecurie D. går i närkamp och vi får se en ursinnig fight. Men jag tror som sagt det är bra chans för Double Exposure att hålla undan. Hon blir i så fall det första stoet att vinna Hugo Åbergs sedan Fridhems Ambra vann 1999.

Leder runt om

I övrigt den här V75-omgången så börjar vi bakifrån. I V75-7 startar kvällens säkraste spik och det är Unoicsdue Gnafa och Björn Goop. Spana in hur hästen såg ut när han lekte sig till en V75-seger senast, till synes okörd. En häst kan inte se mer stenklar eller smällfin ut än vad han gjorde där. Unoicsdue Gnafa, eller ”Ett, kryss, två” som det betyder på italienska, behöver ingen helgardering. Från ett smaskigt läge med innerspår leder han det här stayerloppet runt om. Stackars de hästar som ska ta in tilläggen på 20 och 40 meter på den här formstarka individen. Björn Goop har dessutom en ruggig stallform och leder tränarligan i landet. Mina spikar i helgen Dreammoko på V75 i lördags och Equal To None på Grand Slam 75 satt båda som en smäck. Nu är det dags igen för en ny Goop-leverans och Unoicsdue Gnafa är helt enkelt stenandes klar.

Jag spikar även Bolero Gar i V75-2 som är en riktig kanontreåring hos Timo Nurmos. Oj, oj, vad hästen har sett läcker ut i de senaste starterna och imponerat. Först stretade han emot kanonbra mot övermakten i Hell Bent For Am, innan han vann busenkelt från dödens och behövde nog knappt duscha efteråt.

Tränare Nurmos säger att Bolero Gar blir bara bättre och bättre och känns ännu starkare och fräschare nu. Det stora målet för den italienfödde hingsten är det italienska derbyt i höst. Men givetvis har Nurmos toppat till formen lite extra när det nu vankas final i Breeders Course med 700 000 kronor till vinnaren. 

Det är flera riktigt bra hästar med i det här loppet men jag kan bara inte låta bli att spika Bolero Gar som jag har blivit stormförtjust i.

Den danske kriterievinnaren Empire är favorit i V75-inledningen och hästen är förstås jättebra. Han vann nyligen i årsdebuten i Paris och lär knappast vara sämre med loppet i kroppen. Men nu är det första gången över kort distans, samtidigt som årets största mål är det danska Derbyt. Då lär tränaren Tomas Malmqvist vilja ha toppformen inprickad och det här är således inte årets viktigaste lopp.

Jag tycker att det här loppet är vidöppet – trots endast sju startande. Ett jämnt fält där nästan ingen känns chanslös och därför målar jag på med penseln och helgarderar.

Upset Face gick bra i Sprintermästaren (tvåa i försöket och femma i finalen). Han kan vinna säger Lutfi Kolgjini men man väntar nog med skorycket till Svenskt Travderby.

Har toppform

Stall Kolgjini är favorit även i V75-3 genom Eclipse Am som tog en välförtjänt seger senast efter flera bra insatser innan dess. Nu är det ordentligt påställt med barfota runt om för första gången och dessutom första med jänkarvagn. Hästen är dock inte så snabb från början och möter flera bra konkurrenter varför gardering känns given.

Giordano Soa har toppform och har gått mycket bra i årets samtliga tre starter. Han är snabb ut och kommer leda länge från innerspåret. Kanske hela vägen. Tränar och kör gör dessutom en viss Björn Goop…

Ett annat givet motbud är Rackham som gjorde flera topplopp i våras. Han var grymt bra som trea under elitloppshelgen och galopperade i segerstriden senast. 

Christoffer Eriksson är det som tränar Rackham och han tränar även Zlatan Knick som är favorit i V75-4. Ett drömläge med innerspår över kort distans för den här formtoppade startkatapulten. Han har fått sparade krafter i mål i de två senaste starterna och framförallt senast såg det ut att finnas mycket kvar. Därmed borde Zlatan kunna moppsa upp sig ytterligare nu och leda runt om här.

Men Alessandro Gocciadoro lär resa hit i angeläget ärende med Zeppelin Kyu Bar som har tagit två raka segrar i Italien i sommar. Passa även kapable Mellby Guard som nu gör comeback och som det aviseras jänkarvagn på direkt från ett fint läge.

Ivory The Quattro är favorit i V75-5 och Robert Berghs formstarka häst är förstås ett hett bud igen. Frågan är dock vad han hamnar ifrån start. Det är flera bra hästar emot och en intressant gäst är Azimut som är en av Tysklands bästa äldre hästar med 25 segrar på 37 starter. Han spurtade vasst som trea på Vincennes senast och blir giftig igen. Gocciadoros Zaire Wise As leker man heller inte med. Italienaren kommer från seger på en 1.11-tid i Turin efter att ha varit duktig som tvåa från dödens gången innan.


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem på V75. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: Alla sju hästarna (3–6)

V75-2: 4 Bolero Gar (2–1)

V75-3: 6–1–2–3–5–4–10 (8–9)

V75-4: 1–9–2–12 (5–6)

V75-5: 4–3–2–5 (1–10)

V75-6: 4–2–10 (1–5)

V75-7: 1 Unoicsdue Gnafa (9–12)

Systemet är på 2 352 rader/1 176 kronor

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN