”Måste vara mitt livs match”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Vancouver Canucks håller på att ställa till med sensation i Stanley Cup-slutspelet.

De vann i natt igen – efter nytt mål av Elias Petterson och nya heroiska räddningar av Jacob Markström – och har nu 2–0-ledning i serien mot regerande mästarna St. Louis.

– Det var ännu fin en lagseger. Vårt powerplay är suveränt och vårt spel i numerära underlägen också väldigt bra. Men vi måste fortsätta jobba lika hårt i fortsättningen, säger ”Markan” efter 4–3-segern.

Ett högt berg återstår att bestiga, men det råder ingen tvekan:

Unga, gröna Canucks har de blytunga veteranerna i St. Louis Blues i gungning.

Mästarna stod inatt för sin klart bästa insats under veckorna i bubblan, spelade tung och hård Blues-hockey – men det hjälpte inte.

Energin, kvickheten, energin, kampandan och skickligheten hos de unga canuckerna blev för mycket den här gången också.

Inte ens det faktum att de hämtade in 1–3 i underläge och kvitterade med bara sju sekunder kvar, efter en suverän styrning av David Perron, räckte för att rubba ynglen från British Columbia.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN
Horvat blev hjälte.

Så fort förlängningen började verkade Canucks ha skakat av sig frustrationen, fortsatte spela samma frejdiga hockey som tidigare och efter bara sex minuter fick matchens lirare Bo Horvat en magnifik passning av Quinn Hughes och avgjorde föreställningen med andra målet för kvällen i friläge.

– Mitt livs match? Ja, det måste det nog vara, säger hjälten på presskonferensen efteråt.

Gör det svårt

Elias Pettersson stod även han för ännu en förstklassig insats och bidrog med såväl mål, på volley framför kassen, som assist – i powerplay bägge gångerna. Och det är ingen tillfällighet. Fem mot fem har Blues oavbrutet matchat Ryan O’Reilly, kanske världens bäste defensive forward, mot den unge svensken och då är det tufft att få så mycket uträttat. Men istället passar han alltså på i numerära överlägen...

– O’Reilly är en väldigt bra spelare, han gör det svårt för vår kedja. Vi skulle gärna tillbringa mer tid i offensiv zon än vi gör fem mot fem. Men powerplay fungerar desto bättre, där har vi riktigt starkt självförtroende och alla i vår formation kan göra mål. Powerplay är också extremt viktigt i slutspel så det känns ändå bra, säger Elias.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN
Petterssons mål.

– Mitt mål ikväll? Jag minns inte riktigt hur jag kom fram till kassen men plötsligt var jag där och fick träff på pucken när den var i luften.

I kassen var Jacob Markström återigen strålande och stoppade 34 skott – och i ett extremt kritiskt läge på övertid såg det ut som att han förhindrade baklängesmål med en fotbollsräddning liknande de som pappa Anders brukade göra för Hammarby på Söderstadion på 80-talet.

Möts om två dagar

Men i själva verket täckte just Elias Pettersson pucken innan den nådde fram till Jacob.

– Det var ingen behaglig känsla i det läget. Jag befann mig helt ur position och kastade mig i panik. Men tack och lov täckte ”Petey” perfekt där, säger han.

 – Det här var ännu fin en lagseger. Vårt powerplay är suveränt och vårt spel i numerära underlägen också väldigt bra. Men vi måste fortsätta jobba lika hårt i fortsättningen.

Lagen möts igen natten till måndag. Då är Canucks officiellt hemmalag, har sista byte och kan se till att Elias Pettersson-kedjan slipper Ryan O’Reilly.

Chansen att de får ner mästarna in 3–0-brygga är alltså riktigt hygglig.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!