Mejla

Michael Carlsson

Två supertaggade killar i tajt kuskfajt

Carlssons GS75-analys • System söndagen den 6 oktober på Årjäng

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Mack Dragan är en av spikarna.

Magnus Jakobsson och Carl Johan Jepson slåss om kuskchampionatet i Årjäng inför sista tävlingsdagen.

De är också männen bakom spikarna på Grand Slam 75.

Båda kuskarna tar varsin värdefull seger med Global Unesco och Mack Dragan.

Det är Årjäng som är värd för Grand Slam 75 och söndagens miljonspel bjuder på en stenhård fajt om kuskchampionatet på Värmlandsbanan. Inför den sista tävlingsdagen leder Magnus Jakobsson på 15 segrar före Carl Johan Jepson som har 14. Båda kuskarna har laddat rejält i omgången och har heta chanser på förhand. Räkna med två supertaggade killar som lär göra allt för att lotsa in så många vinnare som möjligt.

De är också männen bakom spikarna på Grand Slam 75.

Kopplar greppet

Vi börjar i den tredje avdelningen där Magnus Jakobsson får koppla greppet (om han nu inte redan gjort det tidigare) med Global Unesco. Hästen har vunnit tre lopp på sex starter i år och var senast femma i V75 från ett dåligt läge, spår elva. Han har varit struken för en förkylning efter det men har tränat bra och kommer väl förberedd. Magnus berättade för mig i veckan att han testade Global Unesco i ett banjobb i söndags efter 1.24 full väg hemma på gården. Hästen är inget träningslejon men låg bra i puls och kändes normal, enligt Magnus.

Global Unesco går ner rejält i klass och man ska inte säga att han möter ”ingenting”, men det här gänget ska han lägga på rygg alla dagar i veckan. Även om hästen kanske inte har supertoppform lär det räcka och bli över för att vinna det här.

Carl Johan Jepson lär snabbt kontra och det med omgångens säkraste spik. Här snackar vi också om en häst som går ner rejält i klass och det är Mack Dragan i den femte avdelningen. Han har gått fram som en slåttermaskin i V75 och rusat genom klasserna senaste åren. Det har burit rakt upp i gulddivisionen och att han senast inte räckte till bättre än en sjätteplats från bakspår i guld på Färjestad är inget att säga om.

Jag pratade med Carl Johan Jepson i veckan som menade på att hästen avslutade jättebra ute i spåren och han var fullt nöjd med honom. Calle höll med om att det här var en mycket lämplig uppgift som Mack Dragan nu står inför.

Med all respekt för motståndet så möter Mack Dragan inga guldhästar här och han har dessutom ett smaskigt utgångsläge med spår tre bakom startbilen. Vi har tidigare sett hur snabbt Mack Dragan kan lägga iväg från början om Jepson vill ladda (blåste till ledningen tidigare i år från spår åtta i V75 på Mantorp) och även om det inte blir spets direkt lär han släppas dit efter en bit. Sedan är loppet så slut som det kan bli. 

Mack Dragan är stenandes klar och den säkraste av alla spikar.

Har ett perfekt läge

Tättman är min vinnare i GS75-inledningen. Hästen har varit jättefin i två raka segrar och bara brisade ifrån konkurrenterna från spets senast. Han är mycket snabb ut bakom bilen och lär leda loppet länge, kanske hela vägen.

Jag garderar kallblodsloppet i GS75-2 med fem hästar. Favoriten Rappnor var inte som bäst senast och galopperade på sista bortre långsidan. Har kapacitet att vinna, men känns lite svår­bedömd. 

Glöm inte Vollanfaks från ett perfekt läge. Fyra procent i skrivande stund låter mumma.

Magnus Jakobsson kanske kan avgöra kuskchampionatet om han vinner med sin egentränade favorit Egge Piril i den fjärde avdelningen. Men Magnus småvarnade mig för att det är en lite speciell och knepig häst som inte är att lita på. Han måste köras på ett speciellt vis, helst i ryggar, men har definitivt kapacitet och form för att vinna det här loppet om han sköter sig.

Carl Johan Jepson utmanar främst med Barkborren och så är det kuskändring på Hellestvedt Trym som Björn Goop hoppar upp bakom. Det kan nog ge bra effekt …

Glöm heller inte helt ospelade Pelle Prins som har fart för att segerstrida i ett sådant här lopp felfri. 

Jag läser noll procent just nu! 

Kan det verkligen stämma?

Nu kan det bli revansch

Magnus Jakobsson var helt klar över att Fossens Wally (GS75-6) var hans bästa vinstchans på Grand Slam 75. Det var den hästen som han hade mest feeling för av alla sa han till mig. Detta för att han vet att hästen är riktigt bra i ordning och har kapacitet för att vinna ett sådant här lopp. Klaffar det bara från spår 13 i den här spårtrappan i ett försök till Diamantstoet är det nog bra chans.

Men jag kan inte släppa hur positiv Conrad Lugauer var om Ilana Boko när jag pratade med honom inför kvalen till Derbystoet tidigare i höstas. Då gick det inget vidare men senast var hästen tillbaka och vann på ett rejält sätt. Efter den segern måste hon räknas tidigt även här. Jag tror heller inte att Lugauer skickar upp Ilana Boko till Årjäng från Jägersro om det inte är i angeläget ärende.

Victory Road är favorit i GS75-avslutningen efter att ha varit ett stort stallskrik på V75 senast. Detta efter att ha tagit tre raka segrar för sin nye tränare Ulf Stenströmer. Men senast blev det galopp i ledningen 650 meter kvar när Jepson skulle rycka av öronkappan på hästen. Jepson började att dra i snöret och hann inte rycka av det när Victory Road galopperade. Det var inte slutsålt i det läget och han hade varit med i segerstriden annars, trodde Stenströmer.

Nu kan det bli revansch för Victory Road är snabb ut bakom bilen och har ett bra läge med spår fyra.

Men blir det ”kludd” igen finns det flera potentiella och formstarka utmanare. Jag streckar ett gäng och blir inte förvånad om det blir Rikard Svanstedt som vinner med Domino Brick som kommer från seger. 

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 2, 5, 7 (4, 6)

GS75-2: 1, 7, 2, 5, 3 (8, 9)

GS75-3: 7 Global Unesco (6, 14)

GS75-4: 2, 9, 8, 5 (3, 6)

GS75-5: 3 Mack Dragan (2, 8)

GS75-6: 13, 10, 8 (14, 12)

GS75-7: 4, 12, 2, 9, 8, 11 (5, 3)

1 080 rader/1 080 kronor

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Trav