Telia bättre än väntat

avTT

Publicerad:
Telias tillförordnade vd Christian Luiga presenterar resultatet. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Telias tillförordnade vd Christian Luiga presenterar resultatet. Arkivbild.

Det allt svagare konjunkturläget gör att Telia nu avslutar sitt återköpsprogram av aktier i förtid.

Bolaget redovisar också en lägre vinst för tredje kvartalet.

Telia redovisar en vinst före skatt på 2 904 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med vinsten på 3 234 miljoner kronor motsvarande period förra året.

Ebitda-resultatet kom in på 8,27 miljarder kronor, strax över analytikernas förväntningar som låg på 8,03 miljarder enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen steg samtidigt till 21 180 miljoner kronor, jämfört med 20 685 miljoner kronor ett år tidigare. Bolaget upprepar sina utsikter för helåret.

“Vi har tidigare sagt att det andra halvåret 2019 skulle vara bättre än det första halvåret och det tredje kvartalet 2019 bekräftar detta. Under det första halvåret ökade våra operativa kostnader med 1 procent och i det tredje kvartalet har de minskat med 4 procent", skriver tillförordnade vd:n Christian Luiga i en kommentar i rapporten.

Samtidigt meddelar bolaget att man beslutat att avsluta återköpsprogrammet av aktier i anslutning till årsstämman 2020. Det handlar om totalt fem miljarder kronor som nu inte återköps.

"Trots den vändande trenden har vi en långsammare återhämtning av tjänsteintäkter än förväntat, vilket påverkar förväntad skuldsättningsgrad negativt. Tillsammans med en potentiellt svagare konjunkturutveckling, har vi beslutat att inte genomföra de återstående 5 fem miljarder av det treåriga återköpsprogrammet", skriver Christian Luiga.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Aktier

MER OM MIN EKONOMI