Indisk kaffemiljardär hittad död i flod

Uppgifter: V G Siddhartha tyngdes av obetalda skulder

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den indiske kaffekungen V G Siddhartha, 59, är död.

Miljardärens kropp hittades i floden Netravati i närheten av Mangalore i södra Indien.

Han sågs senast vid en bro i samma område.

Siddhartha grundade kafékedjan Cafe Coffee Day (CCD) 1996 och är en av Indiens rikaste människor.

Hans chaufför anmälde honom saknad i måndags. Polisen har sedan dess sökt med dykare och med hjälp av lokala fiskare i floden Netravati i närheten av Mangalore, skriver AFP.

På onsdagen meddelade polisen att en kropp hittats flytande i vattnet. Senare bekräftade polisen att det är V G Siddhartha som påträffats död, skriver Reuters.

Förhandlade med Coca-Cola

CCD har i dag över 1 700 kaféer, huvudsakligen i Indien men också i Malaysia, Egypten, Tjeckien och Österrike. Företaget har varit drivande i att etablera en kafékultur i det teälskande Indien.

Siddhartha, vars familj ägnat sig åt kaffe i 130 år, äger också Asiens största kaffeplantage och står för Indiens största kaffeexport.

1 av 2 | Foto: REUTERS TT
V.G. Siddhartha 2015.

Indisk media rapporterar att Siddhartha var skuldtyngd och under ekonomisk press. Den indiska skattemyndigheten slog 2017 till mot flera av företagets kontor, enligt AFP.

Siddhartha ska enligt obekräftade uppgifter nyligen ha suttit i förhandling för att sälja en stor del av verksamheten till Coca-Cola.

”Kämpade länge”

I ett brev som V G Siddhartha uppges ha skickat till aktieägarna i måndags ber han om ursäkt för sina affärsmässiga misslyckanden.

”Jag kämpade länge, men i dag har jag gett upp”, skriver han, enligt Reuters.

Aktien i Coffee Day Enterprises, kaffeimperiets nyckelföretag, rasade i tisdags 20 procent på Bombaybörsen efter att styrelsen meddelat att ordförande Siddhartha inte gått att nå. Kursen föll även 20 procent på onsdagen.

V G Siddhartha lämnade sitt hem och familj i Bangalore i måndags kväll, skriver AFP. Enligt polisen körde chauffören honom till en bro nära Mangalore.

Där steg Siddhartha ur bilen talandes i sin mobiltelefon. När han inte återkom slog chauffören larm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN