Johan 31, blev blåst på fotbollsresa – vill varna andra

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

31-årige Johan Nyhlén skulle få uppleva sin drömresa. En vistelse i Madrid och landslagsmatch mellan Sverige och Spanien. Men med tre dagar kvar till avresa sa arrangören att det blivit bokningsfel.

Johan fick varken biljetter eller pengar tillbaka.

– Jag vill varna andra så att inte fler råkar ut för det, säger Johan Nyhlén.

Ända sedan han var liten pojke har 31-årige Johan Nyhlén från Malmö älskat fotboll. Idolen är den före detta Real Madrid anfallaren Zinedine Zidane. Johan följde hans framfart i laget från tv-soffan hemma och har sedan fortsatt att titta på Real Madrid. Han följer även svenska landslaget.

Johan Nylén, 31, blev blåst på pengar för en fotbollsresa. Nu vill han varna andra.
Foto: Krister Hansson
Johan Nylén, 31, blev blåst på pengar för en fotbollsresa. Nu vill han varna andra.

– Jag gillar att se fotboll live. Det är så härlig stämning, förklarar Johan Nyhlén.

I mars i år såg han ett inlägg på Gula Väggens Facebooksida. Gula väggen är event-arrangör för landslagsmatcher men även privatpersoner kan göra inlägg på Facebooksidan. En person erbjöd fotbollsresor till landskampen i Norge. Erbjudandet lät bra så Johan kontaktade mannen.

– Han sa att hans kollega skulle ringa upp mig. Så en annan person ringer mig. Denne är väldigt trevlig. Nästan som en kompis, säger Johan.

Johan beställer resa av den 39-årige mannen. Innan avresa skickar 39-åringen en mängd sms och gör flera ändringar. Men resan blir av och Johan är på det stora hela nöjd.

Efter landskampen i Norge försöker mannen sälja en ny resa. Denna gången till Malta för att se Sverige möta just Malta.

Johan är tveksam. Han är egentligen mest sugen på att åka till Spanien och Madrid - favoritlagets hemort.

Så han frågar om mannen även har resor till Sveriges EM-kval i Madrid den 10 juni. Det har han.

– Han erbjuder mig resa, hotell och biljetter för 2900 kronor. Jag tycker det är lite dyrt så tackar nej.

Kräver att få flygbiljetterna

Efter ett par veckor ska mannen ha kommit med ett nytt bud. Johan kan få resan mycket billigare. Denna gång för 1450 kronor.

– Det var ett jäkligt bra pris. Helt enkelt för bra för att vara sann. Det borde jag ha förstått.

När Johan har köpt resan ska 39-åringen ha börjat lägga till saker och förslår olika utflykter i Madrid. Bland annat en rundvandring på Santiago Bernabéu-stadion - Real Madrids hemmaarena. Johan blir eld och lågor och köper utflykten.

Notan för resan landar till slut på 4050 kronor.

När det börjar närma sig kräver Johan att han ska få flygbiljetterna. 39-åringen ska då ha sagt att han kommer skicka dem med post. Johan påminner flera gånger men han får aldrig några biljetter. Och någon resa till Spanien blir det inte.

– Tre dagar innan avfärd ringer han och säger att resebolaget har bokat fel datum. Det tror jag inte på. Det känns som en bortförklaring.

Nu börjar Johan ana att oråd.

Förutom resan till Spanien har han även bokat en fotbollsresa till Rumänien och en till Malta av 39-åringen. Till Malta skulle en kompis också följa med. Den totala kostnaden för resorna var 15 250 kronor.

Johan avbokar allt och kräver att få pengarna tillbaka. Samtidigt googlar han på 39-åringens namn och läser att han har lurat fler på fotbollsresor.

– Han har flera domar mot sig och verkar ha lurat många. Då inser jag att han är en bedragare.

Efter påtryckningar får Johan mannen att betala tillbaka 4500 kronor. De pengarna har Johans vän fått som skulle åkt med till Malta.

– Jag vill inte att han ska bli lidande av detta. Det var min idé att vi skulle köpa resan från den här mannen.

Vill varna andra

Mannen som ska ha lurat Johan dömdes december 2018 för 13 fall av bedrägeri. Genom ett inlägg på Facebook lurade han personer att köpa fotbollsresor för totalt 123 655 kronor. 39-åringen döms till villkorlig dom.

Mannen förekommer även som svarande i ett antal tvistemål.

När Aftonbladet ringer upp honom så nekar han till att ha lurats.

Varför har du sålt fotbollsresa till Johan Nyhlén som inte blev av?

– Det vet jag inget om, säger han och lägger på luren.

Mannens advokat Peter Stierna säger att hans klient är väldigt fotbollsintresserad och har lyckats att arrangera resor tidigare.

– Jag tror han gjorde detta för att få bättre ekonomi och för att finansiera egna resor. Han kändes inte som den typiske bedragartypen.

Johan Nyhlén har polisanmält händelsen och polisen utreder den som ett misstänkt bedrägeri. Nu vill han varna andra.

– Välj ett känt stort företag eller ordna allt själv. Köp inte en paketresa av vem som helst. Jag skulle ha kollat upp mannen bättre.

VD och ägare till Gula väggen, Andreas Richt, säger att han beklagar om någon lurats via Facebooksidan.

– Det är för jäkligt. Vi hade inga bussresor till Norge så därför lät jag den här personen ha sitt inlägg om resa utan att kolla upp det vidare, säger Andreas Richt.

Tack vare att Johan Nyhlén hörde av sig till Gula väggen om att han blivit lurad via ett inlägg så kommer Andreas Richt kontrollera kommersiella inlägg bättre. Om ett bedrägeri dyker upp tas det bort och personen blir avstängd.

Andreas Richt kan dock inte ge några fullständiga garantier.

– Jag har inte möjlighet att titta på allt direkt. Om jag är utomlands som exempelvis när Sverige mötte Ryssland i hockey-VM och vi är på matchen hela gänget då hinner jag inte. Då kollar jag inläggen när jag kommer hem.


Foto: Skärmdump
När Johan Nyhlén kräver pengarna tillbaka så ska bedragaren ha skickat bilder på kontoöverföringar. Som bevis att han betalar tillbaka. Det ser äkta ut men när Johan kollar med banken så har inga pengar betalats in.

PODD Så luras du av Bankid-bedragarna – och så skyddar du dig

Bedrägeribrott är ett av Sveriges vanligaste brott – varje år försvinner miljoner kronor och hundratusentals drabbas. I podden Aftonbladet Daily går vi igenom bedragarnas fula knep tillsammans med Lotta Mauritszon från polisens nationella bedrägericenter.

Vi hör även ett autentiskt bedrägeriförsök, där en person ringer upp och utger sig för att jobba på en bank. Bedragaren försöker få sitt offer att lämna ut sitt Bankid – så att han enkelt kan länsa hennes bankkonto.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%