Kinesisk medborgare häktas på nytt

Av: TT

Publicerad:
Solna tingsrätt har beslutat att häkta den kinesiske medborgaren. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Solna tingsrätt har beslutat att häkta den kinesiske medborgaren. Arkivbild.

Solna tingsrätt har beslutat att häkta den kinesiske medborgare som suttit anhållen i Sverige misstänkt för ekonomisk brottslighet i USA.

Tingsrätten bedömer att det finns en flyktrisk och att en häktning därför är proportionerlig.

Åklagaren begärde mannen häktad i fredags, där framför allt flyktrisken lyftes fram som skäl för att han inte skulle sättas på fri fot.

Mannens advokat Henrik Olsson Lilja sade i samband med det till TT att det inte finns en tydlig flyktrisk:

– Det finns ingen antydan eller konkret omständighet som pekar på att han skulle vilja lämna landet. Min klient vill vara kvar i Sverige och känner sig säker här.

Mannen har sedan tidigare suttit häktad i över ett år i väntan på att Högsta domstolen skulle pröva om han kunde utlämnas till Kina. I Kina misstänks han för att ha förskingrat hundratals miljoner kronor i sin roll som tjänsteman inom den kinesiska statliga spannmålsindustrin, men den 9 juli avslog HD den kinesiska begäran om utlämning. En utlämning till Kina skulle strida mot både utlämningslagen och Europakonventionen, enligt HD.

Nu väntar återigen en utlämningsprövning i Högsta domstolen, och ribban för bevilja en begäran från USA är betydligt lägre. Till skillnad från Kina har landet nämligen ett utlämningsavtal med Sverige, något som gör det lättare att få brottsmisstänkta utlämnade. I USA är mannen misstänkt för penningtvättsbrott och stämpling till penningtvättsbrott i delstaten Kalifornien. Det rör sig om runt 1,6 miljoner dollar, motsvarande nästan 15 miljoner kronor.

Häktningsbeslutet gäller tills vidare, tills ärendet avgjorts eller utlämning verkställts, meddelar tingsrätten.

Publicerad:

LÄS VIDARE