Mejla

Ingvar Persson

Politiska misstag blir goda affärer

Göran Hägglunds agerande sticker ut

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Göran Hägglund har varit partiledare för Kristdemokraterna och socialminister. Han har dock "ingen aning" om ifall det har haft betydelse när Hägglund för en knapp månad sedan kontaktade Socialstyrelsen i ett försök att sälja sjukvårdsmaterial som ombud för företaget OneMed.

Det är för övrigt samma firma som för snart fyra år sedan var inblandade i skandalen kring de svindyra stödstrumporna i Stockholmsvården.

Låt oss ge Göran Hägglund ett gott råd. Fundera ett ögonblick på varför OneMed betalar för dina tjänster som PR-konsult? Beror det på att chefen behöver en välbetald hantlangare för att hinna med sina uppgifter? Eller kan det vara just därför att du som tidigare socialminister har möjlighet att påverka?

Säjer sin telefonbok

Hägglund säljer sin telefonbok och det faktum att en massa människor i den svenska vårdbyråkratin har svårt att lägga på luren när en tidigare chef ringer. Det där har vi fått vänja oss vid, tidigare politiker som sadlar om till lobbyister och försäljare. Och som tar bra betalt för sina kontakter från tiden som folkvalda.

En gång i tiden fungerade ju till och med Carl Bildt som dörröppnare för ryska oligarker och som ansiktet utåt för oljeindustrins övergrepp i Sydsudan. Och Göran Persson är ju numer bankdirektör.

Ändå sticker Hägglunds uppdrag som läkemedelsnasare lite extra i ögonen.
När coronapandemin ska summeras kommer en sak att dominera historieskrivningen, den bristande beredskapen. Regioner och kommuner har inte haft aktuella planer eller den mest nödvändiga skyddsutrustning. Apoteken har inte haft mediciner. Det har inte ens funnits handsprit.

Spelade avgörande roll

Göran Hägglund har en avgörande roll i allt det där. Det är inte Aftonbladets ledarsida som säger det, det gör Hägglund själv.

I en intervju med Dagens Nyheter konstaterar den tidigare socialministern att avregleringen av apoteken skapar problem, inte minst nu i ett krisläge.

"Vi levde i en tid då vi av allt att döma tog för lätt på sådant som att gardera Sverige i händelse av krig, kris och avspärrningar", säger han till tidningen.

Han medger att det hade varit bättre om någon fått ett tydligt ansvar för beredskapen.

Att politiker i efterhand medger att de gjort fel tillhör inte vanligheterna. Man kan tycka att Hägglund förtjänar respekt när han nu tar på sig ansvaret.

Frågan är bara, hur mycket av den respekten blir kvar när vi samtidigt vet att han mitt i den kris besluten skapat använder sina kontakter för att ett företag som OneMed ska tjäna ännu mer pengar?

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.