Högtidlig hyllning till lek i Toy story 4

Sympatiskt – men också mer sentimentalt

Publicerad:

FILM

Toy story 4

Regi Josh Cooley, med svenska röster av Jan Mybrand, Fredrik Dolk, Anette Belander, Robert Gustafsson, Anna Björk, Fredrik Hiller.


ANIMERAD. När de här leksakerna var nya 1995 bjöd de på en fantastisk filmupplevelse.

Dockor, actionfigurer och mjukisdjur har ett eget liv när människorna inte ser dem. De två första filmerna är en mästerlig mix av humor, äventyr och en lagom dos känslor. Leksakerna vill bli lekta med. Känner sig lojala med barnen de bor hos. Samtidigt som det finns underhållande skräckscener av grymma barn och giriga vuxna leksakssamlare.

I fjärde filmen har dosen känslor ökat. Det är mer sentimentalt, med många rynkade ögonbryn och Viktiga Repliker om lekens betydelse. Mindre humor, lugnare fart.

1 av 2 | Foto: Pixar
”Toy story 4”.

Roligast är den nya figuren Gaffe, som får svensk röst av Robert Gustafsson. Woody, Buzz och de andra bor sedan tredje filmen hos lilla Bonnie. När Bonnie ska börja förskolan är hon nervös, men slappnar av tack vare Woody. Som självuppoffrande hjälper henne utan att hon märker det. På dagis pysslar Bonnie ihop en figur av en plastgaffel och piprensare. Som då blir en pratande leksak. Som inte vill vara levande, utan vill bli skräp i papperskorgen.

Gammalt och nytt i en sympatisk blandning, som vi Toy story-älskare känner igen. En högtidlig hyllning till lek och leksaker. Den hade vunnit på att vara ännu mer lekfull.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN