Förlorar givetvis inte efter fina årsdebuten

Carlssons V75-tips, fredagen den 19 april på Färjestad • Analys lopp för lopp • Systemförslaget

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Perfect Spirit spikas på fredagens V75-kupong.

En världsstjärna visar upp sig under långfredagen på Färjestad.

Perfect Spirit förlorar naturligtvis inte efter sin fina årsdebut.

Jag spikar även i kallblodsloppet där startsnabbe Zitor har ett smaskigt läge för att kunna leda runt om – för första gången utan skor på hovarna.


ANNONS: 84 000 kr per andel i onsdags – här går du med i laget och tar rygg på Sportbladets V75-andelar. [Extern länk]


Spring Race rullar vidare och under Långfredagen fortsätter V75-festen på Färjestrad som bjuder på sportsligt fina tävlingar. Det ser dock favoritbetonat ut spelmässigt med flera hårt betrodda hästar som blir svårslagna.

Färjestad får celebert besök av Perfect Spirit, hästen som har vunnit Hambletonian, Kungapokalen och Sprintermästaren. Daniel Redéns stjärna matchas för start för Oslo Grand Prix och Redén meddelade nyligen att det inte blir något Elitlopp i år.

Perfect Spirit årsdebuterade nyligen på bästa sätt genom att vinna lekande lätt i Örebro efter att tidigt ha kommit till ledningen. Hästen såg kanonfin ut och torde gå framåt en hel del med den genom­köraren i kroppen.

Nu möter han ett par hästar i kulltoppen, såsom Derbytvåan Chianti och Lucifer Lane men dessa gör årsdebut och har en lång säsong med flera stora lopp framför sig.

Det lär gå undan i det här sprinterloppet och inte omöjligt att det krävs en 1.10-tid på Färjestads snabba bana nu när vår­värmen har kommit på allvar. Det löser Perfect Spirit som ”bara vinner” det här och trots att han blir jättestor favorit är det en given spik.


ANNONS: 84 000 kr per andel i onsdags – här går du med i laget och tar rygg på Sportbladets V75-andelar. [Extern länk]


Draget kan bli favorit

Jag tyckte tidigt när jag började studera startlistorna att jag hade ett kul drag i kallblodsloppet, V75-2. Men nu när vi närmar oss tävlingsdagen är hästen hårt betrodd och jag blir inte förvånad om han till och med blir favorit när det är färdigt.

Den jag menar är Zitor, en femårig hingst som kanske inte är så känd för den breda publiken, även om han har varit med i V75 i januari i år då han blev trea. Den här ­hästen är under kraftig utveckling och jag pratade häromdagen med hans sympatiske ägare och tränare, Gunnar Gabrielsson, från ­Oviken.

Senast lät Gunnar sitt barnbarn köra, och Emma Gabrielsson, 20, tog då sin första ­seger med stor häst.

Zitor är blixtrande snabb ur start­groparna och bara flög till ledningen från spår fyra i voltstart. Sedan var han totalt överlägsen och bara joggade ifrån konkurrenterna på en mycket svårbemästrad och tung bana.

Nu hoppar Torbjörn Jansson upp i sulkyn igen och läget med innerspår på start över kort distans kan inte bli mycket bättre.

Gunnar Gabrielsson berättade även att det nu blir barfota runt om för första gången någonsin på Zitor och det låter som att hästen kan sänka sitt rekord en hel del med dessa förutsättningar. Då torde det bli jobbigt för konkurrenterna på tillägg att hinna ifatt på en snabb sommarbana och jag spikar Zitor och hoppas att han leder runt om.

Toppchans, men ...

 Hevin Boko blir storfavorit i V75-1 och hon har naturligtvis en toppchans i det här lilla fältet då hon möter blott fyra konkurrenter. Hon är van vid att möta stoeliten och efter flera goda insatser spurtade hon till en välförtjänt seger senast på Solvalla. Tränaren Timo Nurmos meddelar allt väl och tror på en jättebra chans igen.

Men ska det bli någon utdelning att tala om i den här omgången måste det hända något någonstans. Jag väljer därför att dubbla med White Lightning som nu har årsdebuten överstökad.

Hon fick då en genomkörare i kroppen efter fem månaders frånvaro och torde ha kvicknat till  av detta. Har ett intressant läge med innerspår och frågan är hur loppet blir kört, om de fem radar upp sig eller om Hevin Boko får gå fram utvändigt eller släpps till ledningen.

Jag har en liten känsla att Oskar J Andersson kanske kan ställa till med något bakom White Lightning som därmed får plats på systemet.

Viking Brodde är också en tänkbar spik i den tredje avdelningen, trots att han möter ett par formstarka konkurrenter. Hästen har på fem starter inte varit sämre än tvåa och senast gjorde han en väldig upphämtning till andraplatsen efter en startgalopp där han tappade mycket mark.

Viking Brodde är en häst under kraftig utveckling som Timo Nurmos håller högt och han meddelar nu att det blir barfota för första gången och jänkarvagn vilket förstås är hyperintressant. Svårslagen felfri och dessutom en rutinerad kusk i det här lärlingsloppet i Kai P Jussila.

Peter Untersteiner var väldigt uppåt på Velegance inför senaste starten i V75-finalen efter andraplatsen i försöket. Men då hade hästen all otur i världen och fastnade i rygg på ledaren som tröttnade helt halvvarvet kvar och hon drogs längst bak i kön. Hon fick aldrig chansen och gick i mål med krafter kvar. Är favorit nu och kan ta revansch från ett fint läge med spår tre bakom bilen i V75-4.

Sköter sig jättelöftet Tycoon Broline i V75-5 får de andra köra om andrapriset. Den högkapable valacken efter Quarcio du Chene blev en snackhäst när han vann debuten överlägset på 1.14,9 i voltstart som treåring.  Vinner dock alla stora favoriter i dag blir det inte mycket till utdelning och därför garderar vi med ett gäng ifall det blir galopp.

Sju hästar blir det på systemet i V75-6 som är ett stayerlopp över tre varv. Varningen blir kantbollarna Joyride Cane, Global Skipper och Ochongo Face.


ANNONS: 84 000 kr per andel i onsdags – här går du med i laget och tar rygg på Sportbladets V75-andelar. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: 5, 1 (3, 2)

V75-2: 1 Zitor (4, 12)

V75-3: 4, 10, 5, 1 (8, 6)

V75-4: 3, 12, 2, 1, 9, 4, 5 (7, 11)

V75-5: 1, 4, 11, 10, 12 (8, 9)

V75-6: 10, 9, 8, 3, 1, 15, 4 (11, 6)

V75-7: 4 Perfect Spirit (3, 2)

1 960 rader/980 kronor

V75 från Färjestad fredag, sänds i TV12 klockan 14.30.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75-tips

V75