Mejla

Frida Söderlund

En påminnelse till alla män i Sommarsverige

Publicerad:

Han visslar och han gör det högt. Påkallar uppmärksamhet från alla runt sig och människor stannar automatiskt upp på gågatan. Jag vägrar, fortsätter att gå men det gör det bara värre. Han börjar skrika och tjoa, ställer sig på en parkbänk, ropar:

– Du vackra flicka, ska du inte med mig hem och leka lite?

Jag tittar upp. Känner hur magen nästan faller genom kroppen av obehag och hur ilskan bubblar upp direkt. Han flinar och får stöd av männen som delar bänk. De skrattar uppmuntrande, granskar mig uppifrån och ner. Jag ropar tillbaka:

– Vet du vad catcalling är?

Han rycker till. Något får honom att reagera men så försöker han ändå fortsätta sitt sexistiska föredrag.

– Nej flicka lilla, men för dig kan jag lära mig. Vad är det för lek?

– Trakasserier. Vissla efter en bättre version av dig själv i stället så den kan komma springande, din jävla idiot.

Det är sommar nu. Det gör det ännu krångligare att vara tjej i det offentliga rummet. Inte för att en valt det själv, utan för att med mindre kläder och fler promenader blir en plötsligt ännu mer av ett objekt. Så, jag en liten påminnelse till väldigt många män där ute.

Jag kommer att bära mindre kläder nu, tre månader framåt. Det blir så, när det är varmt ute. Det har alltså ingenting att göra med att jag blir mer kåt, tillgänglig eller villig. Jag klär alltså av mig för att det är varmt ute. Inget annat.

Min kropp är lika lite här för andra utan kläder, som med kläder på. Det är alltså inte som att mina kläder är ett överdrag eller en äganderätt eller ett ”nej” som jag plötsligt tar av mig och ger bort.

Alla former av sexuella närmanden som inte fått ett ”ja” är ett övergrepp. Låt mig gå på festivaler, konserter och gator i fred.

Och här kommer en liten påminnelse till dig som tjej:

Inga övergrepp, trakasserier eller former av catcalling är ditt fel eller ditt ansvar att ”skydda” dig från. Aldrig någonsin. Så fort du upplever något som är fel är det en miljard procent befogat att säga i från eller anmäla. Det är din känsla som är rätt och viktig.

Det var det. Glad sommar! *busvissel*

Av: Frida Söderlund

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN