Koenigsegg slår nytt världsrekord – igen

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Facebook Koenigsegg
Smått ofattbara 447 km i timmen på allmän väg.

Svenska Koenigsegg slår världsrekord på löpande band.
Nu är Koenigsegg Agera RS världens snabbaste bil.
Smått ofattbara 447 km i timmen lyder det färska världsrekordet på.

Den svenska biltillverkaren Koenigsegg fortsätter att köra overkligt fort. I oktober raderade Koenigsegg ut Bugattis nysatta världsrekord i intervallet 0-400-0 km/tim.

Svensk bakom ratten

Nu var det dags igen. Den här gången var det världens hittills högsta toppfart för en laglig och serieproducerad bil som presterades. Smått ofattbara 447 km i timmen med Niklas Lilja, svensk testförare, bakom ratten.

Därmed slog Koenigsegg det officiella världsrekordet, 431,072 km i timmen, som en Bugatti Veyron innehaft sedan 2010.

Lilja körde bilen, Koenigsegg Agera RS, på en vanlig landsväg, highway 160, i Pahrump i delstaten Nevada. Och rekordhastigheten är en genomsnittssiffra.

Allmän väg

I nordlig riktning på motorvägen körde Niklas Lilja smått otroliga 459,85 km i timmen och i sydlig riktning 436,36. Mätningarna dokumenterades med utrustning från Racelogic.

Förutom rekord i toppfart för serieproducerad och laglig personbil så är det också den högsta hastighet som någonsin körts på allmän väg.

Dubbelt upp

Kampen om världens snabbaste bil har hårdnat. I augusti visade Bugatti stolt upp sin supersportbil Chiron som körde 0-400–0 kilometer i timmen på 41,96 sekunder – vilket då var ett nytt världsrekord.

Bara en månad senare meddelade Koenigsegg att de via 36,44 sekunder hade krossat det rekordet. Och som det inte räckte lät man i samband med fartrekordet i Nevada meddela att också det rekordet hade slagits och numera är 33,87 sekunder.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL