Leif Mannerström

Pensionärernas vinklubb stoppas: ”Jag blir så arg”

Stjärnkocken Leif Mannerström ryter ifrån mot kommunen

avBritt Peruzzi

1 av 3

15 cl vin en gång i månaden. Det blev för mycket för Göteborgs kommun som stängt pensionärernas vinklubb.

– Det finns säkert större brottslingar i Göteborg än de här gamla pensionärerna, säger Leif Mannerström.

När Aftonbladet når Allégårdens pensionärs­förening är det telefonkö. Nyheten att den populära vinprovningen i Haga stängs ner av tillstånds­myndig­heten har upprört både pensionärer och utomstående.

– Vi är lite förvånade att beskedet kommer nu. Det här är ju ingen hemlighet. Vi har haft vinkunskaps­grupperna i 15 år, säger Lars-Åke Björk, vice ordförande för Allégården.

Kallats för ’svartklubb’

Han understryker att ingen haft vinning av kurserna, vinerna har köpts av medlemmarna själva.

– Genom åren har vi haft minst ett 1  000-tal kurs­deltagare som har varit mycket nöjda.

Annelie Silvander, tillståndschef i kommunen, har däremot kallat pensionärernas samling för ”svartklubb”, något som Lars-Åke Björk menar känns löjeväckande.

– Det är väldigt tråkigt att vi själva inte vetat om att vi var en svartklubb. Då hade vi kunnat ha öppet hela dygnet.

”Då blir jag arg”

En som reagerade blixtsnabbt var krögaren Leif Mannerström som under ­20 års tid kämpat för att ­Sveriges äldre ska få en ­värdigare ålderdom.

Han har bland annat ­slagit näven i bordet när pensionärer i Göteborg i stället för hemlagat skulle få frysta matlådor, och när larmet kom om att många äldre runt om i landet lider av undernäring och i många fall svälter ihjäl.

– När man är inne och ­petar i pensionärernas liv, då blir jag så arg. Är det ­inte bättre att just Göteborg som ligger efter med maten för äldre ägnar sig åt att förbättra den i stället?

Trots att det finns regler är beslutet provocerande och vinklubben borde i stället uppmuntras, menar han.

– Här sitter ett gäng ­äldre, under sakkunnig ledning av en sommelier, och dricker 15 cl vin en gång i månaden. De lär sig om vinets ursprung och vilken mat som passar till. Det här handlar bara om att kommunen vill plocka dem på 8  000 kronor.

Mannerström har sagt ­sig vara villig att själv betala för tillståndsansökan så att pensionärerna kan fortsätta att sippa vin tillsammans.

– Det finns tillräckligt många gamlingar som sitter ensamma bakom sina gardiner i Sverige. Den sociala biten är jätteviktig.

”Fullt varje dag”

På Allégården kallar man krögarens engagemang för ”ett jättestöd”.

– Nu ska jag samman­kalla ett snabbt styrelsemöte så att vinklubben kan fortsätta. Vi har 70 olika aktiviteter och fullt i huset i princip varje dag, säger Lars-Åke Björk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vin

Göteborg