Camilla Läckberg står upp mot rasism – förlorar vänner

”För ett par år sedan hade jag inte vågat säga något”

avFrida Söderlund

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Camilla Läckberg.

Hennes ställningstaganden har blivit allt viktigare.

Men det har också kostat Camilla Läckberg vänner.

– Jag säger ifrån. För ett par år sedan hade jag inte vågat, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

Camilla Läckberg, 42, har allt tydligare höjt rösten kring politiska ämnen under de senaste åren.

På sociala medier har författaren valt att vara tydlig i var hon står när det gäller både feminism och rasism, och hon är snabb med att säga ifrån när hon upplever att någon går över gränsen.

Engagemanget har alltid funnits där, men det är först nu när Läckberg blivit äldre som hon hittat självförtroendet att faktiskt säga vad hon tycker – i alla sammanhang.

I Nyhetsmorgon på TV4 berättar hon att hon upplever att dagens samhälle blivit väldigt kallt och främlingsfientligt.

– Det jag märker framför allt är hur vi har normaliserat åsikter som inte hade varit okej någonstans för några år sedan. Nu kan jag sitta på middagar med bekanta, som jag anser vara väldigt icke-rasistiska, och höra dem säga saker som man studsar inför, säger hon i programmet.

”Kvinnor avrättades”

Författaren säger att den acceptansen, kring hur människor uttrycker sina åsikter, tagit fäste mer och mer.

– Numera säger jag ifrån. För ett par år sedan hade jag inte vågat säga något. Mina ståndpunkter har kostat mig en och annan vänskap, men för mig handlar det om var jag står som människa och hur man ser på människors värde, säger hon.

I nya romanen ”Häxan” tar hon upp både kvinnokampen och flyktingfrågan. Att boken har ett form av politiska budskap var ingen målsättning, men blev en naturlig följdeffekt i att Läckberg börjat engagera sig mer.

– Det som finns i boken är exakt samma mekanismer som vi ser i dag. Kvinnor avrättades som häxor för att de stack ut från normen, var starka, modiga, kunniga och vägrade inrätta sig i hur alla andra levde. De sågs som hot. Vi ser exakt samma funktioner i dag, förutom att vi inte bränner folk på bål längre som tur är, säger hon i Nyhetsmorgon.

ARTIKELN HANDLAR OM