Mejla

Eva Franchell

Homosexuella torteras – Sverige måste agera

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utrensningen av homosexuella måste upphöra.
Foto: Erik Simander / AFTONBLADET / 85762
Utrensningen av homosexuella måste upphöra.
Ramzan Kadyrov
Foto: Musa Sadulayev / AP TT NYHETSBYR N
Ramzan Kadyrov

Över hundra homosexuella män har tillfångatagits och torterats i Tjetjenien. Flera personer uppges ha dött, HBT-centret i Moskva får ta emot skrämmande information från skräckslagna flyktingar. De berättar om tortyr, elchocker och två personer som ska ha begravts levande.
Tjetjenien är en delrepublik i Ryssland och den ryska synen på homosexualitet är väl känd. Det som nu händer i delrepubliken verkar vara en ren utrensning. Den ryska oppositionstidningen Novaja Gazeta berättar att trakasserierna började med en ansökan om att få anordna fyra Prideparader i det starkt islamistiskt konservativa Kaukasien.

Odlar sin personkult

Prideplanerna utlöste en extrem motreaktion från de tjetjenska myndigheterna. Den svenska gaysajten QX skriver att paraderna utannonserats på en rysk gaysida och att en homosexuell man sedan arresterats. Mannens telefon genomsöktes efter kontakter och det blev starten på vad som nu verkar vara rena förföljelser.

Tjetjenien styrs av den egensinnige envåldshärskaren Ramzan Kadyrov, han leder en rysk delrepublik men agerar som om den vore ett självständigt land. Han odlar sin egen personkult och leder en armé med 20 000 modernt utrustade och mycket vältränade soldater. Han bryr sig mycket lite om mänskliga rättigheter. I Tjetjenien frodas hederskulturer och Kadyrov själv uppmuntrar till månggifte.

Fasansfulla berättelser

Kvinnor förtrycks, homosexualitet är förbjudet och belagt med dödsstraff. Därför finns det inga hbtq-personer i Tjetjenien, menar Kadyrovs pressekreterare Alvi Karimov. Till nyhetsbyrån Interfax säger han enkelt:
– Om sådana människor skulle finnas i Tjetjenien skulle myndigheterna inte behöva bry sig om dem för deras släktingar skulle sända dem till en plats därifrån det inte finns någon återvändo.
Ett ryskt nätverk har startat en nödlinje dit tjetjenska hbtq-personer ringer och berättar fasansfulla situationer. De är rädda och många försöker ta sig ut ur Tjetjenien. På ett dygn har författaren Jonas Gardell och den svenska Regnbågsfonden samlat ihop en miljon kronor som ska hjälpa de som är på flykt.

Sverige som nation måste också sätta press på Putin, Tjetjenien är fortfarande en rysk delrepublik och Margot Wallström kan höja tonläget. Utrensningen av homosexuella måste upphöra. De personer som hålls fångna måste släppas fria. Internationella experter måste tillåtas utreda händelserna i Tjetjenien.

Av: Eva Franchell

Publicerad: