”Ryssland spionerade på Macron – via Facebook”

avMartin Schori

Foto: Larsen, HÂkon Mosvold / TT NYHETSBYR≈N

Ryska underrättelsetjänsten spionerade på den franske presidenten Emmanuel Macrons medarbetare – genom att skapa fejkprofiler på Facebook, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Målet ska ha varit att komma åt känsliga uppgifter som kunde användas för att sabotera presidentkampanjen.

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Inför det franska valet i våras ska ryska underrättelsetjänsten ha skapat ett 20-tal falska profiler på Facebook och närmat sig medarbetare till Macron.

Profilerna ska ha utgett sig för att vara vänner till medarbetarnas vänner och målet ska ha varit att få fram inloggningsuppgifter eller att plantera virus som i sin tur kunde leda till att få ut känsliga uppgifter.

Det uppger amerikanska kongressmän som talat anonymt med nyhetsbyrån Reuters.

Försöken ska inte ha lyckats. Facebook bekräftar att man upptäckt och raderat misstänkta spionkonton.

Enligt Reuters riktas misstankarna mot en sektion inom GRU, den ryska underrättelsetjänsten. Samma sektion anklagas också för att ha hackat det demokratiska partiet inför valet i USA förra året.

Ryssland anklagades tidigt för att försöka lägga sig i både det franska och amerikanska valet. Anklagelser som man tillbakavisat.

Det franska valet, såväl som det amerikanska, plägades av fejkade nyheter, desinformation och dataintrång.

Dagarna före det franska folket gick till valurnorna laddade en användare upp nio gigabyte data på sajten Pastebin. Dokumenten påstås bestå av mejl från Emmanuel Macrons presidentvalkampanj.

Enligt Macrons stab hade man utsatts för en ”massiv koordinerad hackerattack” och i läckan ska både äkta och falska dokument ha blandats för att skapa maximal förvirring. Vem som låg bakom hackningen är inte känt.

Dessutom har Facebook raderat runt 70 000 profiler som spritt spam eller fejkade nyheter i samband med valet, enligt Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

GRU

Facebook

Ryssland

USA