Dagerstål får psykologhjälp

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

”Han är otroligt bra”

LUBLIN. Straffen kan kosta en svensk semifinal i U21-EM.

Efteråt tog Filip Dagerstål hjälp av Norrköpings och A-landslagets hyllade psykolog Daniel Ekvall.

– Han är otroligt bra, säger mittbacken.

Filip Dagerstål upplevde en av sina tyngsta ögonblick så här långt i karriären när han orsakade straffen som kostade segern mot Polen.

Dagen efter berättar han att han inte sett straffsituationen i efterhand. Han verkar inte intresserad av att göra det heller.

Har du fått mycket stöttning?

– Ja, framför allt från familjen. Klart det blev en stor grej men jag tycker inte att man ska fokusera så mycket på det nu. Det blir fel om man hakar upp sig på det nu.

”Lär sig av motgångar”

Hur bra är du på att ta motgångar?

– Det kanske låter fel att säga så men jag försöker att inte tänka på det. Jag bryr mig inte så mycket. Fokuserar jag på det nu kommer det bara bli dåligt i framtiden också. Man lär sig otroligt mycket av motgångar, säger 20-åringen.

Dagerstål har inte bara fått stöttning av familjen utan berättar att han också haft kontakt med idrottspsykologen Daniel Ekvall, som han haft sedan han kom upp i IFK Norrköpings A-lag 2014. Ekvall är också hyllad av spelarna i a-landslaget där han varit sedan ett år tillbaka.

– Han är otroligt bra. Han har hjälpt till mycket med de här bitarna att foksuera på det man kan påverka. Vi har sms:at lite och snackat.

Fick du några ”tips”?

– Det är mer de gamla vanliga: fokusera på det du kan påverka. Se till att göra nästa aktion bra.

Helt opåverkad

Har du tagit del av det som skrivs?

– Jag har sett lite men det påverkar mig inte alls.

Är det verkligen så eller är det bara något du säger?

– Helt ärligt så känner jag att det inte påverkar alls.

Klubbkompisen Linus Wahlqvist verkar ha kunnat hantera sin straffmiss i premiären på ungefär samma, trygga sätt som Dagerstål.

Har det med Ekvall att göra?

– Det kan mycket väl vara så. Vi har båda jobbat länge med Ekvall. Jag känner att det är rätt sätt att tackla det. Nu har det hänt och då får man gå vidare.

Foto: AFTONBLADET /85527
Publicerad: