Sonja mördades på hotell – pojkvän döms för mordet

avEric Tagesson, Johanna Rapp

36-åringen är sedan tidigare dömd 62 gånger.

Nu döms han igen – denna gång för mordet på 48-åriga Sonja.

36-åringen döms till 16 års fängelse.

1 av 6
Den 36-årige mannen.

På sin födelsedag hittades Sonja Sabas Costich, 48, mördad efter att släktingar till henne försökt få tag på henne de senaste två dagarna.

Sonja hittades på ett hotell i Bromma där hon tillfälligt bodde.

Misstankarna riktades snabbt mot 36-åringen, som haft en relation med Sonja under en längre tid. Mannen förekommer under 62 avsnitt i belastningsregistret, gällande bland annat stölder, narkotikabrott, rån och misshandel. Han har också dömts för att ha skurit en annan kvinna med kniv i ansiktet.

År 2015 dömdes han för att ha misshandlat Sonja.

– Det var ingen bra relation. Hon var rädd för honom och hon var rädd för att att han skulle hoppa på oss också. Hon vågade inte berätta exakt vad han gjort för oss. Vi visste inte att han var kapabel till att mörda någon, har Sonjas son Robertino tidigare sagt.

Relation på högsta risknivå

I domen står det att man konstaterat att Sonjas och 36-åringens relation var präglad av hot och våld. Dessutom har det framkommit att han var svartsjuk och kunde få snedtändningar.

Enligt socialtjänstens utredning låg hans relation på den högsta risknivån.

”Dessa omständigheter visar att (36-åringen) i och för sig var fullt kapabel att få ett våldsamt utbrott och att ta till våld med kniv mot en kvinna som han hade en relation med”, står det i domen.

Bokade flygbiljett – efter mordet

Efter mordet bokade 36-åringen en flygbiljett till Irak, och ansökte om visum – men han greps innan han hunnit lämna landet. På brottsplatsen har man bland annat hittat blodiga skoavtryck som passar sådana skor som 36-åringen hade på sig den aktuella dagen, detta efter att polisen testat avtrycken mot 2400 skor.

Själv har 36-åringen förnekat mord.

Nu döms han till fängelse i 16 år. Normalstraffet för mord är 14 år.

”Vid bedömningen av detta fall kan tingsrätten konstatera att det inte har framkommit några förmildrande omständigheter. Däremot har det framkommit en rad försvårande omständigheter. Gärningen har begåtts mot en person som (36-åringen) hade en kärleksrelation med i det som för tillfället var hennes bostad där han har sökt upp henne”, står det i domen.

Rätten skriver att Sonja rimligen ”känt desperation och dödsångest”, eftersom döden inte var omedelbar.

ARTIKELN HANDLAR OM