”Kan ingenting om tennis”

Tennisstjärnorna rasar mot Barça-duons revolution

avPatrik Brenning

1 av 3 | Foto: Aaron Favila / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Federer tveksam inför nya Davis Cup-upplägget.

Tennisvärlden rasar mot Barcelonas fotbollsduo Gerard Pique och Leo Messi.

Anledningen är den revolution i klassiska Davis Cup som finansieras av fotbollsstjärnornas företag Kosmos och styrs av Pique.

– Det får inte bli Pique-cup, säger Roger Federer.

– Han kan ingenting om tennis, säger Leyton Hewitt.

Det är ett osannolikt stjärnornas krig som just nu rasar kring tennisens klassiska turnering Davis Cup, grundad redan år 1900. Internationella tennisförbundet (ITF) kommer förändra tävlingsformatet för att öka turneringens status i ett nära samarbete med företaget Kosmos, grundat av Barcelonas fotbollsspelare Gerard Pique och med lagkamraten Leo Messi bland delägarna.

Värt 27 miljarder kronor

Bolaget har ingått ett partnerskap med tennisförbundet över 25 år som uppges vara värt 27 miljarder kronor. Samarbetet, som röstades igenom i augusti 2018, går ut på att Davis Cup nu ska efterlikna formatet för fotbollens VM-turnering.

Foto: Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Leyton Hewitt rasar.

Det är samtidigt ett förslag som väckt hård kritik inom tennisvärlden.

– Vi styrs nu av en spansk fotbollsspelare. Det är som om jag skulle kliva fram och ändra på fotbollens Champions League. Det är löjligt. Han kan ingenting om tennis, säger Australiens Davis Cup-kapten Leyton Hewitt om Pique.

– Det är märkligt att se en fotbollsspelare komma och lägga sig i tennisen. Davis Cup får inte bli Pique Cup, sa Roger Federer i samband med förra årets US Open.

”Messi kommer med åsikter”

Ett öknamn som sedan dess fått fäste och som irriterar Gerard Pique.

– Jag tror att folk använder det namnet för att de inte förstår förändringarna och varför vi gör dem. Jag tror att vi helt enkelt måste bevisa att de har fel, säger Pique till BBC och fortsätter:

– Självklart kommer inte jag att vara den som organiserar turneringen och vi kommer inte ändra på tennisens regler. Vad vi försöker göra är att hjälpa ITF att skapa en mycket bättre turnering.

Pique bekräftar också att tennis diskuteras flitigt i Barcelonas omklädningsrum, bland annat av Kosmos delägare Leo Messi.

– Han är en stor tennisälskare och han är en del av företaget även om han inte har någon större roll. Han gillar att komma med sina åsikter och följer allt vi gör, men inte i någon högre position.

ARTIKELN HANDLAR OM