Australien utser ny förbundskapten

Ersättare hittad efter turbulenta tiden

avTT

Foto: Eugenio Savio / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix

Australiens fotbollslandslag har fått en oväntat stormig väg mot sommarens VM. Nu har laget åtminstone fått en ny förbundskapten, Ante Milicic.

Med bara månader kvar till fotbolls-VM sparkade Australien i januari sin förbundskapten Alen Stajcic.

Stajcic fick sparken med hänvisning till "arbetsmiljön" kring det australiska fotbollslandslaget. Hela frågan är infekterad med flera offentliga utspel och har präglat all inhemsk rapportering om landslaget den senaste månaden.

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alen Stajcic

Många spelare är fotfarande lojala med den före detta förbundskaptenen och är oförstående till varför han fick sparken.

Tidigare har flera spelare via sociala medier uttryck att de blivit chockade, förkrossade och besvikna över att Stajcic, som tagit dem upp en fjärdeplats på Fifa-rankningen som bäst, fått lämna

Rankat sexa i världen

Nu har en tillfällig ersättare plockats in för att leda laget över VM. Ante Milicic heter mannen som ska få styr på "Matildas", som laget kallas i folkmun.

"Det är en ära att bli utnämnd till 'Matildas' ledare och jag är fast besluten att göra det bästa av den här chansen tillsammans med hela laget och tränbarstaben", säger Milicic i ett pressmeddelande.

"Australien har många fantastiska spelare just nu och jag vet att truppen som till slut tas ut till VM kommer att vara ivrig att ta chansen i Frankrike".

44-årige Milicic har varit assisterande tränare för landets herrlandslag under dess två senaste VM-slutspel och har även basat över landets U19-landslag. Nu får han bara några veckor på sig inför Australiens kommande matcher i en träningsturnering i det kommande månadsskiftet.

Foto: STR / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Ante Milicic

Australiens damlandslag är rankat sexa i världen. I VM i Frankrike i sommar möter laget Italien, Brasilien och Jamaica i gruppspelet. VM inleds den 7 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM