Jordansk politiker vill stoppa barnäktenskap

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
12 miljoner flickor under 18 år ingår äktenskap varje år världen över. Arkivbild.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
12 miljoner flickor under 18 år ingår äktenskap varje år världen över. Arkivbild.

Nära 10 500 flickor i Jordanien gifte sig före sin 18-årsdag 2017, enligt Unicef.

Det vill den jordanska politikern Wafa Bani Mustafa ändra på.

Wafa Bani Mustafa var drivande i att Jordanien tog bort ett kryphål i lagen gällande våldtäkt. Tidigare kunde en våldtäktsman frikännas om han gifte sig med sitt offer. Nu tar Bani Mustafa sig an barnäktenskap.

I Jordanien är gränsen för giftermål 18 år. Men lagen har ett undantag – efter en domares godkännande kan man gifta sig redan när man är 15 år. Wafa Bani Mustafa menar att om man höjer den gränsen till 16 år så kommer antalet barnäktenskap att minska.

– Om du inte är gammal nog att rösta eller köra bil – hur kan du då starta familj, säger hon, en av endast 20 kvinnor i Jordaniens representanthus om 130 personer.

– Vi måste först ändra kulturen genom att höja undantagsåldern till 16. På sikt kan det bli första steget för att 18 år ska gälla utan några undantag, säger Wafa Bani Mustafa.

Jordanien har begränsningar gällande barnäktenskap – det får vara en åldersskillnad på maximalt 15 år och ett krav är att flickorna ska få fortsätta att utbilda sig. Men enligt Wafa Bani Mustafa efterlevs inte de kraven.

Globalt ingår 12 miljoner flickor under 18 år äktenskap varje år, enligt organisationen Girls not brides.

Publicerad:

LÄS VIDARE