Här är världens konstigaste namn

Publicerad:
Uppdaterad:
UDDA NAMN ”Är du mammas lilla Veranda?” Nej, det är hon inte. Namnet fick avslag, precis som förslagen Anus, @ och Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb111163.
Foto: Colourbox
UDDA NAMN ”Är du mammas lilla Veranda?” Nej, det är hon inte. Namnet fick avslag, precis som förslagen Anus, @ och Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb111163.

RELATIONER

Anus gick inte hem.

Inte @ heller.

Däremot vandrar det runt en liten ”Busshållplats nummer 16” i Nya Zeeland.

I USA får man heta i princip vad som helst.

Summer Quinn smälte hjärtan i ”Baywatch”.

Candy Christmas sjunger gospel och kommer från Georgia.

Ja, det går till och med att döpa ungen till Alden Cockburn, en idé som en urolog i Taos, New Mexico, både kläckte och genomförde.

Bäst på hårda regler

Därför fascineras jänkarna av våra hårda regler kring namn i Sverige. När CNN gjort en lista över länder med hårda regler så toppar Svea Rike.

CNN berättar för sina läsare om namnlagen i Sverige som trädde i kraft 1982 och konstaterar att den i sitt original var tänkt som ett skydd för Sveriges adliga, för att den så kallade pöbeln inte skulle kunna döpa sina barn till nobla namn.

Man konstaterar dock att mycket hänt sedan dess och att lagen numera är till för att skydda barn från överdrivet kreativa föräldrar som kan hitta på ett namn som kan vara stötande för barnet eller dess omgivning.

Fick inte heta ”A”

Ett exempel som nekats av det svenska Skatteverket är till exempel "Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssql-bb111163”. Namnet uttalas självfallet som ”Albin”. Föräldrarna försökte sedan ge barnet namnet ”A”, men inte heller det gick igenom.

Andra namn som inte godkänts är bland andra Superman, Veranda och Ikea. Däremot godkändes Google, skriver CNN.

”Fish and Chips” nekades

Två på CNN:s lista är Tyskland, där man enligt lag måste ha ett namn som gör det uppenbart vilket kön barnet har. Där nekades en pojke till att heta ”Matti”, då man ansåg att namnet inte var uppenbart manligt. Däremot godkändes Nemo.

På Nya Zeeland, som hamnar på tredjeplatsen, fick ett barn inte heta Fish and Chips. Därmot fick ett annat barn heta Number 16 Bus Shelter.

Publicerad: